Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Με ελαφρά ανώμαλες αλλά γενικά καλές συνθήκες ολοκληρώθηκε για τις ελιές η φετινή Άνοιξη. Είχε βέβαια και τους καύσωνες της (στις 13-14 Μαΐου) που φαίνεται ότι μάλλον έκαναν κάποιες ζημιές που ακόμα δεν φάνηκαν, αλλά είχε και σχετικά ικανοποιητικές βροχές στις περισσότερες περιοχές. Είχε όμως και το χαλάζι της, πριν μερικές μέρες, κυρίως σε περιοχές του Ηρακλείου που δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια έκταση και ένταση έπληξε ελιές και αμπέλια.


elies anthisiΈτσι, η κρίσιμη περίοδος της άνθησης για τις ελιές, ολοκληρώθηκε και οι πρώτοι μικροί καρποί άρχισαν να φαίνονται πάνω στα δέντρα όχι όμως τόσο εμφανώς ώστε να μπορούμε να έχουμε εικόνα για το αν θα έχουμε μια καλή η μετρία βεντέτα.


Πάντως οι βροχές στην Κρήτη το πρώτο 3/μηνο του 2017 , απο τα δεδομένα των κυριότερων σταθμών (Πιν.1) ήταν σχετικά ικανοποιητικές και ωφέλιμες για την κρίσιμη, απο πλευράς διαθεσιμότητας υγρασίας του εδάφους, περίοδο της άνθησης-καρπόδεσης. Ειδικά τον Μάιο οι βροχές ήταν απο πολύ Ικανοποιητικές (70-100 mm ) έως ικανοποιητικές (30-60mm) στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Ήταν όμως κάπως ανεπαρκείς (15-20 mm) σε κάποιες περιοχές (Μοίρες, Κολυμπαρι) και τελείως ανεπαρκείς σε λίγες άλλες (Κουντούρα, Φάλάσαρνα). (Πιν.1)

 

vroxes atrimino17

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)