Προσοχή  σε  Πυρηνοτρήτη, Ρυγχίτη και Ωτιόρυγχο

 

    Κινδυνος προσβολών απο Πυρηνοτρήτη, Ρυγχίτη και Ωτιόρυγχο υπάρχει την περίοδο αυτή  σύμφωνα με το Δελτίο του ΚΠΦ Ηρακλείου 19-5-17,  στις πρώιμες παραλιακές  περιοχές οπου η ανθοφορία βρίσκεται στο σταδιο της ολοκλήρωσης της καρπόδεσης και πτώσης των πετάλων (στάδια G και H), ενώ οι καρποί έχουν το μέγεθος σιταριού (στάδιο Ι) οπως φαίνεται από τις παρακάτω εικόνες.  

  

kardpodesi Ωστόσο, οπως επισημαινεται, ο κινδυνος αυτος δεν σημαινει οτι θα πρέπει να γινονται επεμβασεις  γενικα χωρις να υπαρχουν ενδειξεις  για  προσσβολες αλλα και χωρις να λαμβανεται υποψη το υψος της καρποφορίας του ελαιωνα. 

   

 

 

 

 

 

  Πιο συγκεκριμένα  για κάθε ενα   απο τους εχθρούς αυτούς   το ΚΠΦ Ηρακλείου 19-5-17  διδει  τις εξης  πληροφορίες και συστάσεις. 

 

 

 

pkfpe190517

 

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ:

     Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές.
Έχουν διαπιστωθεί οι πρώτες ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς.
    Η προνύμφη μπαίνει στον καρπό τραυματίζοντας τον ποδίσκο, αναπτύσσεται και τρέφεται στον πυρήνα. Οι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πριν τη συγκομιδή.


pirinotritis190517Οδηγίες: -Συστήνεται ψεκασμός κάλυψης κατά των προνυμφών με κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Στόχος της επέμβασης είναι η καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών πριν μπουν στον καρπό.
Παραλιακές και πρώιμες περιοχές: 20 - 23 Μαΐου.

Χρόνος επέμβασης: Εξετάστε την καρποφορία των δέντρων. Ανάγκη καταπολέμησης έχουν ελαιώνες με χαμηλά επίπεδα καρπόδεσης. Αν τα δέντρα έχουν δέσει ικανοποιητικά, δεν χρειάζεται να ψεκάσετε. Είναι επίσης επιζήμιο για τα έντομα "μη-στόχους" να ψεκάζονται δέντρα που έχουν ασήμαντη καρποφορία.


Λόγω της αστάθειας των καιρικών συνθηκών τις ημέρες που ακολουθούν να ενημερώνεστε μέσω έγκυρων προγνώσεων καιρού προτού εκτελέσετε τον ψεκασμό ώστε να αποφύγετε πιθανές βροχοπτώσεις.
Ημερομηνίες καταπολέμησης μεσοπρώιμων και όψιμων περιοχών θα δοθούν σε επόμενο δελτίο.

 

ΡΥΓΧΙΤΗΣ: ( μπίμπικας )


    Είναι ένα μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ. χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος. Εμφανίζει κατά περιοχές, περιοδικά και ακανόνιστα εξάρσεις πληθυσμών με σημαντικές προσβολές.

 

   rigxitis19052017Μετά την καρπόδεση τα ακμαία τρέφονται με τους νεαρούς καρπούς και αργότερα κατά τον Ιούνιο ωοτοκούν σχηματίζοντας με το ρύγχος τους τρύπες μορφής «κρατήρα» πάνω στην επιφάνεια των καρπών. Οι προνύμφες τρέφονται στον πυρήνα των προσβεβλημένων καρπών προκαλώντας πρόωρη καρπόπτωση.


-Στους ελαιώνες των πρώιμων περιοχών συστήνεται έλεγχος πυκνότητας πληθυσμού με τίναγμα των κλαδιών νωρίς το πρωί πάνω σε λευκό χαρτί.


Οδηγίες: Αν καταμετρηθούν περισσότερα από 3-4 ακμαία πρέπει να γίνει ψεκασμός μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης, ιδιαίτερα όπου διαπιστώθηκαν ζημιές τα δύο προηγούμενα χρόνια. Με τη επιλογή κατάλληλου εντομοκτόνου γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.


ΩΤΙΟΡΥΓΧΟΣ:


   Πρόκειται για ένα μικρό νυχτόβιο σκαθάρι που βρίσκεται την ημέρα κρυμμένο στο χώμα και ανεβαίνει την νύχτα από τον κορμό στα δέντρα. Προσβάλει τα τρυφερά μέρη των δέντρων προκαλώντας χαρακτηριστικά περιφερειακά πριονωτά φαγώματα στα φύλλα και πτώση καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή μέρος του τρυφερού βλαστού.


otiorigxos190517Οδηγίες: -Στις πρώιμες περιοχές και μόνο σε ελαιώνες με ιστορικό προσβολών συνιστάται να γίνουν επεμβάσεις στο έδαφος εναντίον των ακμαίων, σε ακτίνα 50 εκ. γύρω από τη βάση του κορμού με εγκεκριμένο οργανοφοσφωρικό σκεύασμα (διακοπή της ανόδου του εντόμου στα δέντρα). Μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη φροντίζοντας να ψεκάζονται ο λαιμός και ο κορμός των δέντρων.