Καλοδεχούμενες οι βροχές αλλα ..... ας μας λείπει το Χαλάζι!


  Σημαντική αλλαγή του καιρού με τοπικές βροχές και ενδεχόμενες καταιγίδες και χαλαζόπτωση με  πτώση της θερμοκρασίας,  προβλέπεται από αύριο Τέταρτη (17 Μαΐου) στην Κρήτη, σύμφωνα με Δελτίο που εξέδωσε ο καλός και χρήσιμος τοπικός Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

 

    Και σε ότι αφορά τις βροχές,  αυτές είναι οπωσδήποτε καλοδεχούμενες γιατί  χρειαζονται στις Ελιές που τωρα βρίσκονται σε διάφορα στάδια της ανθοφορίας  κατα τα οποία είναι απαραίτητη η επαρκής τροφοδοσία τους με υγρασία απο το έδαφος. Ετσι, η ενισχυση της υγρασίας του εδαφους, ιδιαίτερα μετα την εξάντληση της απο τους καύσωνες του Σαββατοκύριακου (13-14 Μάιου),  ειναι οπωσδήποτε απαραίτητη.

 

     Κι αυτό  γιατί ετσι θα ολοκληρωθεί καλύτερα η  εξέλιξη της ανθοφορίας,   η οποία  βέβαια δεν ξέρουμε  ακόμα   αν  εχει ηδη υποστεί  κάποιες ζημιές  απο τους καύσωνες  του Σαββατοκυριακου που ανέβασαν  τις θερμοκρασίες μέχρι 38 βαθμους  η και περισσότερο!

 Ελπιζουμε να μην  υπηρξαν ζημιές, γιατι αν υπήρξαν απο το ΕΛΓΑ δεν ελπίζουμε τιποτε!  Για την Κρητη ειναι μονο για να εισπράττει υποχρεωτικα  και στα σιγουρα τις εισφορές απο τις επιδοτήσεις!

  

   Βεβαια, σε ότι αφορά  τις καταιγίδες και ιδιαίτερα το χαλάζι, αυτά είναι καλύτερα να λείπουν! Γιατί  ανάλογα με την ένταση και έκταση τους να κάνουν περισσότερο κακό παρα  καλό!


   Η ακριβής ανακοίνωση του Μετεωρολόγου κ. Λέκκα έχει ως εξης:

   Η πολύ ψυχρή αέρια μάζα που κατέρχεται από τα βόρεια είναι η κύρια αιτία αλλαγής του καιρού στην Κρήτη από την Τετάρτη 17 Μαΐου. Τα κύρια χαρακτηριστικά της αλλαγής του καιρού θα είναι οι βροχές (κατά τόπους, ιδιαίτερα στα βόρεια του νησιού, θα είναι κατά διαστήματα έντονες), η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η πρόσκαιρη ενίσχυση των Βορείων ανέμων με εντάσεις στα 5 – 6 Μποφώρ θα επηρεάσει περισσότερο τις δυτικές περιοχές της Κρήτης καθώς και το δυτικό Κρητικό πέλαγος. Αναμφίβολα υπάρχει και η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων , αρχικά και περισσότερο τοπικά την Τετάρτη, ενώ πιθανότητες για καταιγίδες διατηρούνται και την Πέμπτη με την εικόνα τους να επεκτείνεται σε περισσότερες περιοχές του νησιού.

 

kerosΦυσικά η εμφάνιση καταιγίδων δικαιολογεί απόλυτα την ένταση των βροχοπτώσεων (ανοιξιάτικες μπόρες), εγκυμονεί όμως και τον κίνδυνο χαλαζόπτωσης. Θέλω όμως να επισημάνω ότι οι δείκτες που παρακολουθούμε για τις ενδείξεις αστάθειας στην ατμόσφαιρα, που δικαιολογούν τη δημιουργία των καταιγίδων, μπορεί να εμφανίζουν την πιθανότητα δημιουργίας των, ταυτόχρονα όμως δεν δίνουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές και αυτό ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί. Ένα επιπλέον συνοδευτικό φαινόμενο στην περίπτωση εκδήλωσης Καταιγίδων είναι και οι αστραπές οι οποίες απαιτούν μία ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό πάντως που εμφανίζουν τα τελευταία στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων είναι η σημαντική ποσότητα βροχής που αναμένεται να σημειωθεί κυρίως στα Βόρεια του νησιού. Ευνοούνται περισσότερο οι δυτικές περιοχές την Κρήτης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις και στα ανατολικά του νησιού ιδιαίτερα την Πέμπτη. Τα αξιόλογα και σημαντικά ύψη βροχής εμφανίζονται αναλυτικά σε ιστοσελίδες που κάνουν τοπική γεωαναφορά σε περιοχές της Κρήτης.


Αισθητή όμως θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας, μιας και η ελάχιστη θα επιστρέψει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, κάτω από τους 15 °C στις βόρειες παράκτιες περιοχές του νησιού (σε μεγαλύτερα υψόμετρα προφανώς η ελάχιστη θερμοκρασία θα κατέλθει ακόμη περισσότερο), ενώ η μέγιστη για την Πέμπτη θα είναι κοντά στους 20 °C . Οι άνεμοι δεν ενισχύονται ιδιαίτερα κατά μήκος ολόκληρου του νησιού. Πρόσκαιρα στα Δυτικά της Κρήτης για την Πέμπτη θα φθάσουν σε ένταση τα 5 – 6 Μποφώρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η ένταση τους θα φθάνει έως και τα 4 Μποφώρ, πάντα από Βόρειες έως ΒΔ διευθύνσεις.


Πάντως με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται πολύ γρήγορα από την Παρασκευή με επάνοδο της καλοκαιρίας και της ηλιοφάνειας, ενώ και η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σε λίγο υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια του ΣαββατοΚύριακου.


Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος