ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, Κ. ΚΛΑΨΙΝΟΥ - 11-05-17

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ (10-05-17) στο Ρέθυμνο συζητήθηκε και η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΔΗΚ για την ανάπλαση των μνημειακών ελαιοδέντρων που έχουν σημαντικές προοπτικές και στο σκέλος της ανάπτυξης του τουρισμού της ενδοχώρας. Μάλιστα, ο ΣΕΔΗΚ έχει στείλει επιστολή προς τους δήμους και τους ιδιώτες στην οποία επισημαίνεται η δυνατότητα που έχουν να παραχωρήσουν τη χρήση των ελαιοδέντρων και όχι την ιδιοκτησία τους, προκειμένου οι δήμοι και ο ΣΕΔΗΚ να εκτελέσουν εργασίες ανάπλασης στα μνημειακά ελαιόδεντρα.

 

mnimiaki2Ο κος Μιχελάκης επεσήμανε ωστόσο: «Συναντούμε αρκετές δυσκολίες στο να πείσουμε τους ιδιοκτήτες των δέντρων αυτών ότι πρέπει να παραχωρήσουν τα δέντρα τους, ώστε να μπορούν οι δήμοι και ο ΣΕΔΗΚ να εκτελέσουν διάφορες εργασίες ανάπλασης στα δέντρα αυτά ώστε να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα δέντρα και να γίνουν επισκέψιμα».


Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε και η προοπτική να υποβληθεί φάκελος στην UNESCO με στόχο να αναγνωρίσει τα ελαιόδεντρα της Κρήτης και κάποιους ελαιώνες ως μνημεία της φύσης. «Θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει μεγαλύτερη αξία εάν υπάρξει και κάποια διεθνής αναγνώριση». Μάλιστα, ο κος Μιχελάκης αναφέρθηκε και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν ξεκινήσει την εν λόγω προσπάθεια προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο της UNESCO.