Νέα παράταση μέχρι 15 Ιουνίου χωρίς διευκρινήσεις για… το πρόστιμο !

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Με πολύ βραδύ ρυθμό φαίνεται να συνεχίζονται οι δηλώσεις των επιδοτήσεων αφού , σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο χώρας μέχρι τώρα έχει υποβληθεί μονό το 1/3 περίπου των δηλώσεων, ενώ σχεδόν έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής τους, Το ποσοστό αυτό, το οποίο βεβαία στην Κρήτη είναι κάπως μεγαλύτερο (Ηράκλειο 50%, Χανιά και Λασίθι 45% και Ρέθυμνο 25%), φαίνεται να αποτελει συνέπεια της συγκεχυμένης κατάστασης που επικρατεί τόσο για τις φορολογικές, συνταξιοδοτικές, ασφαλιστικές και άλλες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λήψη επιδοτήσεων, όσο και για τις ασάφειες που υπάρχουν για την διαδικασία, το κόστος και τους φορεις υποβολής των δηλώσεων.


epidotiseis2Έτσι, σωστά έπραξε ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ηρακλειώτης Γεωπόνος κ. Αποστολάκης, όπως είδαμε σε συνέντευξη του στα Χανιώτικα Νέα, να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τη παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων, την διαδικασία υποβολής τους αλλά και την προσοχή με την οποία οι παραγωγοί πρεπει να επιλέξουν τους φορείς (ΚΥΔ) για την υποβολή τους.


Και σε ότι αφόρα την παράταση των δηλώσεων μέχρι 15 Ιουνίου, η οποία πράγματι δόθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο για όλα τα κράτη της ΕΕ, στην πράξη, πρεπει να σημειωθεί, δεν είναι σημαντική. Τελικά αυξάνει την συνολική διάρκεια των δηλώσεων μόνο κατά 6 ήμερες, αφού η προηγούμενη ίσχυε μέχρι 9 Ιουνίου, ενώ δεν διευκρινίστηκε αν θα είναι με η χωρίς πρόστιμο 1% ανά ημέρα καθυστέρησης!

Καλή η σύσταση για προσοχή, αλλά απαιτεί ενημέρωση.


Ωστόσο η σύσταση του κ. Αποστολάκη για προσοχή στους παραγωγούς, είναι μεν καλή αλλά όχι αρκετή να τους προστατεύσει, αν δεν συνοδεύεται και από σχετική επίσημη πληροφόρηση για τα σημεία προσοχής. Έτσι το ποιά είναι τα Γραφεία όλων των πιστοποιημένων φορέων σε κάθε Νομό και ποια είναι τα τιμολόγια τους είναι αναγκαίο να τα δημοσιοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα τοπικά ΜΜΕ . Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα παραγωγό ούτε να απευθύνεται ηλεκτρονικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε να επισκέπτεται όλα τα Γραφεία της περιοχής του για να δει τα τιμολόγια και την πιστοποίηση τους. Αυτό ίσως θα απαιτούσε κόστος πολύ μεγαλύτερο από το όφελος που μπορεί να έχει και φυσιολογικά τον οδηγεί στην λύση, να κάνει την δήλωση σου εκεί που την έκανε. Αυτό όμως δεν τον εξασφαλίζει από λάθος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Αντιπρόεδρου, ενώ παράλληλα μπορεί να επιδιώκεται από κάποιους.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)