Η άνθηση εξελίσσεται αρκετά καλά, αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται απο τον καιρό και …. τον δάκο!
Ποτίσματα την άνοιξη προστατεύουν απο τους καύσωνες
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Με αισιόδοξες ενδείξεις για μια καλή έως αρκετά καλή παραγωγή δείχνει να αρχίζει η νέα ελαιοκομική περίοδος 2017/18 . Οι καιρικές και αγρονομικές συνθήκες που έχουν προηγηθεί, όπως είχαμε προβλέψει από την αρχή του χρόνου, εξασφαλίζουν ικανοποιητικά τις προϋποθέσεις για μια καλή σοδειά την χρονιά που έρχεται. Και η σημερινή κατάσταση της ανθοφορίας των ελαιοδέντρων στις διάφορες περιοχές ου νησιού δείχνει να το επιβεβαιώνει. Είναι αρκετά πλούσια, όχι βέβαια σε γενική κλίμακα, αλλά πάντως στην πλειονότητα των ελαιώνων.
Έτσι, αν οι καιρικές συνθήκες εξελιχτούν ευνοϊκά αλλά και αν οι διάφορες ασθένειες και ιδίως ο Δάκος αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά πρεπει να έχουμε μια, όχι άριστη, αλλά αρκετά καλή χρονιά!
Και σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες σημαντικό είναι να έχουμε κάποιες βροχές τον Μάιο αλλά και να μην έχουμε τους περσινούς καύσωνες! Και στις δυο περιπτώσεις «προληπτικό φάρμακο» είναι η άρδευση, όπου βέβαια υπάρχει δυνατότητα να γίνει. Και για αυτό σωστό είναι οι φορείς που έχουν την ευθύνη των αρδευτικών δικτύων (ΤΟΕΒ, ΟΑΚ, Δήμοι) να φροντίσουν άμεσα για την ετοιμότητα των δικτύων αλλά και οι παραγωγοί να ανταποκριθούν
Σε ότι αφορά τους εχθρούς και τις ασθένειες οι ενδεχόμενες προσβολές από Πυρηνοτρήτη, Κοκκοειδή, Βαμβακάδα, Μαργαρόνια κ.α. που οπωσδήποτε είναι σπάνιες και αφορούν ατομικές περιπτώσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις οδηγίες των ΔΑΟΚ και του ΚΠΣ Ηρακλείου ( www.sedik.gr 28-4-17).
Τι γίνεται με την εισφορά δακοκτονίας; Υπάρχουν αρμόδιοι;
Το σοβαρό όμως πρόβλημα είναι ο Δάκος, για τον οποίο Υπουργεία, Αυτοδιοίκηση, αλλά και πολλοί «ειδικοί» έχουν τις απόψεις και αιτιολογίες τους. Όμως για την ριζική λύση του, που σίγουρα έχει τον πυρήνα της στο οικονομικό πρόβλημα, κανένας δεν φαίνεται να τολμά. Η Κυβέρνηση σίγουρα έχει μεγάλη στενότητα πόρων. Σίγουρα όμως έχει και την ευθύνη αλλά και τα μέσα να διαπιστώσει τι πράγματι συμβαίνει με την εισφορά δακοκτονίας! Τι πρεπει να εισπράττει και τι τελικά εισπράττει στην πράξη από αυτή. Τότε πιθανώς μπορεί να διαπιστώσει πως δεν χρειάζεται η συμμετοχή του Κρατικού προϋπολογισμού και το πρόγραμμα να γίνεται όχι «τύποις» αλλά σωστά όπως γινόταν και παλαιότερα!
Ωστόσο τα «κατωγραψίματα» η και τα «μη-γραψίματα» για παραγωγή, δακοκτονία κ.α. φαίνεται ότι έχουν αντικαταστήσει τα παλαιότερα «πανωγραψίματα» σε σημαντικό βαθμό και οι «επιτήδειοι» βρήκαν πάλι τους τρόπους να ενεργούν σε βάρος των ευσυνείδητων παραγωγών και ελαιουργών, αλλά και του κράτους!
*Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)