Να επιστραφούν οι περικοπές της Ελαιοκαλλιέργειας ζητούν οι Ισπανοί

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας φαίνεται να εξελίσσονται τόσο η ενδιάμεση επανεξέταση της τρέχουσας ΚΑΠ στην Ελλάδα, όσο και η πλήρης μεταρρύθμιση της μετά 2020.


epidotiseisΟι τεράστιες περικοπές των ενισχύσεων της ελαιοκαλλιέργειας που έγιναν με την τρέχουσα ΚΑΠ ( 2014-2019) όχι μόνο δεν φαίνεται να επανεξετάζονται κατά την προβλεπόμενη ενδιάμεση αξιολόγηση του 2017, όπως είχε υποσχεθεί ο νυν Υπουργός ΥπΑΑΤ όταν του υποβλήθηκε σχετικό Υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ στο Ηράκλειο, αλλά αντίθετα φαίνεται να επαυξάνονται.


Αυτό προκύπτει απο επερώτηση του Βουλευτή κ. Κεγκέρογλου σύμφωνα με την οποία το ΥπΑΑΤ φαίνεται να σχεδιάζει οριζόντιες περικοπές 5% όλων των ενισχύσεων για να αυξηθούν οι ενισχύσεις στις συνδεδεμένες και στο εθνικό απόθεμα!


Οι περικοπές αυτές αν προστεθούν στις ετήσιες μειώσεις κατά 5% περίπου, που γίνονται απο το 2015 και μετά για την λεγομένη σύγκλιση μεταξύ Περιφερειών που προβλέπει απο την αρχή η νέα ΚΑΠ, τότε οι ενισχύσεις για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς είτε θα χαθούν τελείως γιατί θα πέσουν κάτω απο τα 250 ευρώ, είτε θα συρρικνωθούν σε δραματικά επίπεδα.


Απο την άλλη πλευρά οι προεργασίες και οι σχεδιασμοί για την επικείμενη γενική αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2010 , φαίνεται να προβλέπουν γενικές μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων πολύ σημαντικού ύψους. Εάν ισχύσουν ορισμένα απο τα 5 σενάρια που εξετάζονται απο την ΕΕ, οι άμεσες ενισχύσεις απο 75% του συνολικού προϋπολογισμού που αποτελούν σήμερα θα πέσουν στο 25%, με ανάλογες προφανώς μειώσεις σε ατομικό επίπεδο.


Όλα αυτά βέβαια έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους ελαιοκαλλιεργητές ξένων χωρών. Στην Ισπανία, το Συμβούλιο Ελαιοκομίας της Ανδαλουσίας, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, αφού έλαβε υπόψη ειδική μελέτη, υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες επεσήμανε ότι, με την ισχύουσα ΚΑΠ η Ανδαλουσία έχασε 272 εκ. € τα οποία θα πρεπει να επιστραφούν, ενώ παράλληλα πρότεινε σειρά άλλων μέτρων για την διακύμανση των τιμών, την ειδική ενίσχυση των ελαιώνων μειονεκτικών περιοχών με συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.α.(www.sedik.gr, ΕΛΑΙΟΝΕΑ 28 -4-17)

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)