Έντονες αντιδράσεις εργαζόμενων ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Άρχισε απο τις 15 Μαρτίου και συνεχίζεται με αργό ρυθμό και αρκετά προβλήματα η υποβολή των δηλώσεων για τις επιδοτήσεις ενιαίας ενίσχυσης η οποία θα διαρκέσει σύμφωνα με την απόφαση Υπουργείου κανονικά μέχρι 15 Μαΐου. Μετά την ημερομηνία αυτή δηλώσεις μπορεί να γίνονται μέχρι 9 Ιουνίου αλλά θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 1% ανά ημέρα καθυστέρησης. Μέχρι τώρα, και ενώ απομένουν μόνο 15 μέρες ακόμη, στην Κρήτη κατά πληροφορίες δεν έχουν υποβληθεί ούτε οι μισές δηλώσεις, ενώ η δωρεάν υποβολή των δηλώσεων για όσους δεν έχουν μεταβολές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, δεν έχει ανακοινωθεί, αν και που μπορεί να γίνει.


opekepeΠαράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πολλοί είναι οι αγρότες που, προκειμένου να απαλλαγούν απο τις φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η αγροτική δραστηριότητα, προχωρούν σε μεταβίβαση η αποποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης
Σχετικά με τον τρόπο υποβολής, όπως ανακοινώθηκε ισχύει η ηλεκτρονική υποβολή από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και η υποβολή στα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) τα οποία είναι παρά πολλά. Στην Κρήτη (ΕΛΑΙΟΝΕΑ 24-3-17) ανέρχονται σε 29 αλλά καθένα έχει περισσότερα απο ένα γραφεία σε διάφορες περιοχές.

 

 

 

Αντιδρούν για την ΓΑΙΑ οι υπάλληλοι ΟΠΕΚΕΠΕ


Απο την άλλη πλευρά, για τον κυρίαρχο ρόλο της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην διαχείριση του ΟΣΔΕ, εκτός απο την Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και διάφορους Συνεταιρισμούς, φαίνεται να αντιδρούν και μάλιστα έντονα και οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΣΕ) του Οργανισμού με ανοικτή επιστολή του προς τους αρμοδίους του ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΣΔΕ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ζητά επίσπευση της επιστροφής τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδη «στο σπίτι τους», όπως δήλωσε ο Υπουργός.


Όπως τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Σύλλογος, απο το 2014 oπότε η ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προέκυψε ως κυρίαρχος φορέας των αιτήσεων, δεν φάνηκε να βελτιώθηκε η διαδικασία προς όφελος των αγροτών. Αντιθετα διαπιστώθηκε αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής σε βάρος τους. Αυτή η κατάσταση δεν πρεπει να συνεχιστεί. Απαιτειται «απογαλακτισμός των συμβούλων και το έργο του φορέα συντονισμού, πρεπει να αναληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)