Ανάγκη για ορθολογικό ανασχεδιασμό και ίδρυση κυρίως κλαδικών οργανώσεων

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Ενώ οι διαμάχες για την κατάληψη της κορυφής του Συν/κου κινήματος απο την Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΑΣΟΕΕ φαίνεται να συνεχίζονται, δημοσιεύματα (Agrenda 12-3-17) φέρουν το ΥπΑΑΤ να σχεδιάζει, την δική του μορφή Οργάνωσης των Συν/σμων.


omospondia sinetairismonΗ οργάνωση αυτή, η οποία βέβαια έρχεται με αρκετά μεγαλη καθυστέρηση, σχεδιάζεται να αποτελείται απο 13 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συνεταιρισμών, μια σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, που κάθε μια θα πρέπει να έχει τουλάχιστο 5 Αγροτικούς η Κλαδικούς Συνεταιρισμούς. Οι Ομοσπονδίες που θα συσταθούν με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συστήσουν την Εθνική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΣΑΣΕ) η οποία θα εκπροσωπεί τα μέλη της στο εσωτερικό και εξωτερικό και θα ασκεί κάθε δραστηριότητα για την προαγωγή των συμφερόντων τους.


Με το σχέδιο όμως αυτό, το οποίο δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει στην πράξη η θα προσκρούσει σε αντιδράσεις τόσο των άλλων οργανώσεων που έχουν δημιουργηθεί, όσο και σε αντιδράσεις τοπικιστικών νοοτροπιών και συμφερόντων, αυτό που φαίνεται να επιδιώκει το ΥπΑΑΤ είναι η νομοθετική εκπροσώπηση σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο και όχι κάποια ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη δομή του κινήματος.


Ωστόσο, αυτό που είναι σήμερα αναγκαίο είναι η δημιουργία Συνεταιρικών οργανώσεων με κύρια αποστολή την ανάπτυξη αποτελεσματικών δράσεων στην μεταποίηση, τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων και όχι την διεκπεραίωση γραφειοκρατικών υπηρεσιών και άντληση κρατικών πόρων .


Και οργανώσεις αυτής της μορφής είναι αναγκαίο να είναι κλαδικές και να ασχολούνται με ένα η έστω περισσότερα, αλλά όμως ομοειδή προϊόντα. Και αυτό γιατί η άκρως ανταγωνιστική διάθρωση της σημερινής αγοράς απαιτεί ειδικές τεχνολογίες και τεχνογνωσίες ι για την παραγωγής αλλά και διείσδυσης στην αγορά.
Δεν είναι συνεπώς εύκολο να συνυπάρξουν στην ίδια στέγη παραγωγοί προϊόντων ανταγωνιστικών, όπως π.χ. παραγωγοί ελαιολάδου και παραγωγοί σπορέλαιων. Τα συμφέροντα τους είναι συνήθως ασύμπτωτα η και αντίθετα και η συνεργασία τους ανέφικτη

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)