Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΑΣΟΕΕ οι υποψήφιοι κληρονόμοι της ΠΑΣΕΓΕΣ

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς ΠΑΣΕΓΕΣ και η «μάχη των επιγόνων» για απόκτηση της «πνευματικής κληρονομιάς» που άφησε στο πέρασμα της, φαίνεται θα αφήσει την βαριά σκιά της και για πολλά χρόνια θα επιβαρύνει την ορθολογική εξέλιξη του συνεταιρικού κινήματος. Αυτό φαίνεται από τις «εξελίξεις» που λαμβάνουν χώρα στον τομέα των Σν/σμων, όπου τον τελευταίο καιρό με «δέος» παρατηρούνται διάφορα ακατανόητα και αρκετά ανησυχαστικά φαινόμενα.


pasegesΕνώ στην βάση, οι απλοί πρωτοβάθμιοι Συν/σμοί, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, βρίσκονται σε μια φάση σοβαρής παρακμής και ανεξήγητης αδράνειας, στην κορυφή φαίνεται να μαίνεται η μάχη όχι για την αναζωογόνηση του Συν/κου κινήματος, αλλά για την κατάκτηση της ηγεσίας και εκπροσώπησης του. Έτσι, βλέπουμε το συνεταιρικό κίνημα να διασπάται σε τρεις ομάδες. Οι δυο διεκδικούν μανιωδώς την ηγεσία και εκπροσώπηση του, ενώ η τρίτη, μεγαλύτερη αλλά σιωπηλή και αδιάφορη, που παραμένει προς το παρόν αμέτοχη. Οι δυο αντιμαχόμενες ομάδες που διεκδικούν την κατάκτηση του «brand name» της ΠΑΣΕΓΕΣ, απο όσα δημοσιεύονται είναι:

Η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ στην οποία εντάχθηκαν 51 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της χώρας, όπως ανακοίνωσε, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος για νέες εγγραφές παρέτεινε την πρώτη Γενική της Συνέλευση οπότε θα κάνει και εκλογές, στις 18 Μάιου.
Μέχρι τότε διοικείται από Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με Πρόεδρο τον Συνεταιριστή Γιώργο Ανέστη.

Απο την Κρήτη στην Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ μετέχουν: Ο Α.Σ. Β΄ Ιεράπετρας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» , η Σταφιδική Ένωση Χανίων και ο Α.Σ. Μυλοποτάμου.

ganestisΗ ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος, Αγροτικών Συνεταιρικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας) περιλαμβάνει 81 Συν/κες Οργανώσεις και Επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και η ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Από τις εκλογές, που διενέργησε η οργάνωση αυτή στις 29 Μαρτίου, Πρόεδρος αναδείχτηκε ο πρώην Υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός, ενώ στο Δ.Σ. της μετέχουν 25 Μέλη .
Από την Κρήτη μέλη του ΔΣ είναι: Ο Χαροκόπος Νικήστρατος (Α.Σ. Ρεθύμνου), ο Στρατάκης Ανδρέας (ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου) και ο Δασκαλάκης Νικος (ΕΑΣ Ιεράπετρας).
kontosΟι οργανώσεις που μετέχουν στην ΣΑΣΟΕΕ απο την Κρήτη είναι: Η ΕΑΣ Ιεράπετρας, Α.Σ. Μεσσαράς, Α.Σ. Μυλοποτάμου, η ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου, ο Α.Σ. Αρχανών ο Α.Σ. Κάτω Ασιτών, η Ένωση Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης, ο Α.Σ. Εμπάρου, ο Α.Σ. Δαφνών, ο Α.Σ. Ρεθύμνης, η ΑΣΕΑΡ Ρεθύμνου, Α.Σ. Τυμπακίου


ΟΣΔΕ και COPA COGECA, οι βασικές διεκδικήσεις

Βασικές διεκδικήσεις των δυο ομάδων, όπως προκύπτει απο δημοσιεύματα και ανακοινώσεις τους, φαίνεται να είναι η διαχείριση του ΟΣΔΕ, την οποία μέχρι φέτος είχε κατά κύριο λόγο η ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αλλά και η εκπροσώπηση στην Κεντρική Πανευρωπαϊκή Συνεταιρική Οργάνωση (Copa- Cogeca).


Και σε ότι αφορά την διαχείριση του ΟΣΔΕ, παρά την δήλωση του κ. Υπουργού για «επιστροφή του στο σπίτι του», δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν άλλαξαν και πολύ, παρά το ότι η σύνταξη των δηλώσεων γίνεται εκτός της ΓΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και απο άλλους πιστοποιημένους φορείς (Συν/σμους, ιδιώτες Μελετητές κλπ) αλλά η ίδια εξακολουθεί να διατηρεί τον Συντονιστικό ρόλο της.


Σχετικά με την εκπροσώπηση στην Copa- Cogeca, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι, φορέας αρμόδιος για την εκπροσώπηση είναι αυτή και όχι η ΣΑΣΟΕΕ. Και αυτό διότι η Copa- Cogeca εκπροσωπεί μόνο Συν/σμούς και στην ΣΑΣΟΕΕ, εκτός από Συνεταιρικές οργανώσεις μετέχουν και Ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)