Αρση της απόφασης ζητά ο βουλευτής Β. Κεγκέρογλου

 

ΕΦ. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 22-04-2017

Περικοπή στις επιδοτήσεις χιλιάδων παραγωγών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ με μία νέα απόφαση που πλήττει το σύνολο των δικαιούχων, αλλά πολύ περισσότερο τους χιλιάδες μικρούς παραγωγούς που φαίνεται να τους βγάζει έξω από το πρόγραμμα των ενισχύσεων.


anthropoi trapezaH απόφαση αυτή, που μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί προς τα έξω αλλά ετοιμάζεται η κυβέρνηση να τη δημοσιοποιήσει όσο γίνεται πιο «αναίμακτα», προβλέπει οριζόντιες περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων σε ποσοστό 2 + 3%, δηλαδή συνολικά κατά 5%.


Τα χρήματα αυτά πρόκειται να διατεθούν το μεν πρώτο ποσοστό (2%) στη χρηματοδότηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και το δεύτερο (3%) στην στήριξη του εθνικού αποθέματος.


Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για περικοπή 5% και μάλιστα αναδρομικά στις επιδοτήσεις ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, που με ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά να αρθεί η απόφαση.


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Η νέα Κυβερνητική απόφαση για περικοπή ύψους 5% στις επιδοτήσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2015, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, αφού ουσιαστικά αφήνει εκτός επιδοτήσεων ένα μεγάλο μέρος μικροκαλλιεργητών, οι οποίοι ελάμβαναν επιδότηση κοντά στο κατώτερο όριο των 250 Ευρώ, με συνέπεια μετά την περικοπή του 5% να μην δικαιούνται επιδότηση.


Με την αναδρομική εφαρμογή της ρύθμισης, απειλούνται ακόμη με επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδοτήσεις που ελάμβαναν οι μικροκαλλιεργητές τα τελευταία 3 χρόνια.


Επειδή σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος κάνει λόγο για παλινωδίες και εμπαιγμό από πλευράς της Κυβέρνησης, αφού από τους υφιστάμενους πόρους επιχειρεί να αναδιανείμει τις επιδοτήσεις και να καλύψει τα λάθη και τις παραλείψεις της και επειδή η πολιτεία άμεσα οφείλει να διευθετήσει το θέμα της φόρμας 6.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:


-Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη συγκεκριμένη απόφασή σας για την περικοπή 5% και μάλιστα αναδρομικά στις επιδοτήσεις;
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να μην χάσουν οι μικροκαλλιεργητές τις επιδοτήσεις τους;
-Με ποιο τρόπο θα λύσετε το θέμα της φόρμας 6, χωρίς να στρέφεται τη μια κατηγορία αγροτών έναντι της άλλης;».