Ανάγκη να αναδειχθούν ως στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού αλλά και να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα και την προώθηση του ελαιολάδου

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Συνεχίζοντας τις πολυετείς προσπάθειες του ο ΣΕΔΗΚ για την ανάπλαση και ανάδειξη των Μνημειακών Ελαιοδέντρων της Κρήτης, παρουσιάζει τώρα μια νέα πρόταση στους Δήμους και ιδιοκτήτες των Μνημειακών ελαιοδέντρων, προκειμένου να επιτύχει την συνέναιση τους για την μελέτη και υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών ανάπλασης και ανάδειξης .


ispanoi vouvesΜε έγγραφό, που απευθύνει ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης στους Δήμους Κισάμου, Πλατανιά, Σελίνου, Αποκορώνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Γόρτυνας, Φαιστού , Ιεράπετρας και Σητείας, στις περιοχές των οποίων υπάρχουν ελαιόδεντρα ανακηρυγμένα ως Μνημειακά, υπενθυμίζει τους λόγους που επιβάλλουν την ανάπλαση και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή, ενώ παράλληλα παρουασιάζει μια απλούστερη πρόταση Συμφωνίας μεταξύ Ιδιοκτητών και Δήμων, η οποία ελπίζεται ότι μπορεί, με την συνδρομή των Δήμων να γίνει αποδεκτή από τους ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσει επι τέλους η ανάπλαση των Μνημειακών της Κρήτης


ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ


Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο ΣΕΔΗΚ, βασικοί λόγοι που επιβάλλουν την ανάπλαση και ανάδειξη των Μνημειακών Κρήτης είναι:
-Τα Μνημειακά ελαιόδεντρα άλλων περιοχών (Ανδαλουσία, Καταλονία, Απουλία) που έχουν βραβευθεί με το EUROPA NOSTRA, και εγγραφεί στον Κατάλογο των υποψηφιοτήτων της UNESCO εντάσσονται ήδη σε αγροτουριστικά και αλλά προγράμματα.
ekpaideutikoi kavousi- Τα Μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης που είναι κατά πολύ αξιολογότερα και κατά πολύ αρχαιότερα όλων των περιοχών της ΕΕ, έχουν βέβαια αναδειχθεί σε ένα βαθμό με προσπάθειες του ΣΕΔΗΚ, των Δημων και ορισμένων φορέων, αλλά η ανάδειξη αυτή δεν υπήρξε αρκετή για να επιτύχει την απόσπαση διεθνών βραβεύσεων.
- Bασικοί λόγοι που επιβάλλουν την ανάπλαση των Μνημειακών της Κρήτης είναι:

Η αναγκαιότητα της προστασίας και συντήρησής τους σαν πολύτιμων στοιχείων της πατρογονικής μας κληρονομιάς:
Η σκοπιμότητα αξιοποίησής τους για τον εμπλουτισμό της ενδοχώρας του νησιού με αξιοθέατα.
Η δυνατότητα τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα
Η χρησιμότητα τους στην ανάδειξη και προώθηση του Κρητικού ελαιολάδου


Η ΝΕΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ
Με το έγγραφό του ο ΣΕΔΗΚ, παρακαλεί τους Δήμους να καταβάλλουν μια ακόμη ύστατη προσπάθεια ώστε να πειστούν οι ιδιοκτήτες των ελαιοδέντρων να αποδεχτούν την παραχώρηση όχι της ιδιοκτησίας τους αλλά της απλής χρήσης τους για ανάπλαση και ανάδειξη τους.
Έτσι, εκτός από τις περιπτώσεις που ήδη έχουν προταθεί, δηλαδή: Δωρεά, Ενοικίαση, Εξαγορά παρουσιάζεται τώρα μια νέα εναλλακτική λύση η οποια απαιτεί την υπογραφή μιάς απλής «Σύμβασης παραχώρησης της χρήσης» των ελαιοδέντρων, μεταξύ του Ιδιοκτήτη και του Δήμου η του ΣΕΔΗΚ. Με την Σύμβαση αυτή, ενώ διασφαλίζεται η κυριότητα του δέντρου και του περιβάλλοντος χώρου του στους ιδιοκτήτες, παρέχεται η δυνατότητα να γίνουν εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης από τους Δήμους ή τον ΣΕΔΗΚ .

mnimeiaka2017
Στους Δήμους στάλθηκε ένα σχέδιο Σύμβασης καθώς και μια σχηματική αρχιτεκτονική απεικόνιση της ανάπλασης των εργασιών που προτείνεται να γινουν.
Οι εργασίες που μπορεί να περιλαμβάνει η μελέτη, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε δέντρου και την έκταση που θα διατεθεί, είναι:


- Ήπια και συμβατή με το περιβάλλον διευθέτηση του εδάφους του περιβάλλοντος χώρου.
- Καθαρισμό και διαμόρφωση του δέντρου και της φυσικής χλωρίδας γύρω απο αυτό
- Εγκατάσταση, εάν απαιτείται, συστήματος υπόγειας (μη ορατής) άρδευσης
- Κατασκευή διακοσμητικής ξύλινης ή πετρόκτιστης περίφραξης, συμβατής με το περιβάλλον
- Εγκατάσταση ξύλινων ή πετρόκτιστων πεζουλιών ανάπαυσης επισκεπτών.
- Κατασκευή και εγκατασταση συστήματος ενημερωτικού εξοπλισμού επισκεπτών.
- Σύστημα ηλεκτρονικής ενημέρωσης για το δέντρο και τα αξιοθέατα της περιοχής.
- Κατασκευή και εγκατάσταση ενημερωτικών και οδικών μεταλλικών πινακίδων.
- Δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για όλα τα αναδεικνυόμενα δέντρα.

Τα ελαιόδεντρα που μπορούν να ενταχθουν στην Μελετη αναπλασης είναι καταρχήν τα 14 εκείνα για τα οποία σε άλλη πρόσφατη προσπάθεια για το βραβείο EUROPA NOSTRA υπήρξε έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών τους είναι :

 

mnimeiaka2017 2
ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ


-Μνημειακή Ελιά Βουβών (ΔΔ.Βουβών, Δ.Πλατανιά),
-Μνημειακή Π. Ρουμάτων ( ΔΔ.Π.Ρουμάτων, Δ. Πλατανιά)
-Μνημειακή Ελιά Αγ. Γεωργίου (ΔΔ.Ανισαράκι, Δ.Σελίνου),
-Υψωμένη Ελιά Βατολάκκου (ΔΔ. Βατολάκκου, Δ. Πλατανιά),
-Μνημειακή Ελιά Σαμωνά (ΔΔ. Σαμωνά, Δ. Αποκορώνου),
-Μεγάλη Ελιά Αερινού (ΔΔ. Αερινού, Δ. Κισάμου),
-Μνημειακή Κ. Τριπόδο (ΔΔ. Κ.Τριπόδο, Δ. Μυλοποτάμου),
-Μνημειακή Ελιά Αμαρίου (ΔΔ. Ασώματων, Δ. Αμαρίου),
-Μνημειακή Ελιά Γόρτυνας (ΔΔ Αγ. Δέκα, Δ. Γόρτυνας),
-Μνημειακή Ελιά Πανασού (ΔΔ. Πανασού , Δ. Γόρτυνας),
-Μνημειακή Ελιά Καμηλαρίου ( ΔΔ. Καμηλαρίου, Δ. Φαιστού)
-Μνημειακή Ελιά Παλιάμας (ΔΔ, Μαρονιού, Δ. Φαιστού),
-Μνημειακή Ελιά Καβουσίου (ΔΔ. Καβουσίου, Δ. Ιεράπετρας)
-Ιερή Ελιά Μαθαίνας (ΔΔ. Λάστρου , Δ. Σητείας


ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


ΟΙ Δήμοι που ενδιαφέρονται για την ανάπλαση των Μνημειακών, συμφωνα με την επιστολή του ΣΕΔΗΚ, παρακαλούμε όπως:
1.Ελθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των Ελαιοδέντρων και συνεργαστούν μαζί τους για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης και στην συνέχεια την υποβάλλουν στον ΣΕΔΗΚ το αργότερο μέχρι τέλη Μάιου 2017 .
2. Ορίσουν πρόσωπο επαφής (εκπρόσωπο Δήμου στον ΣΕΔΗΚ, άλλο αιρετό ή υπάλληλο) του Δήμου με το οποιο θα ασχοληθεί με το θέμα και μας στέλλουν τα στοιχεία του (όνομα, τηλέφωνο, e-mail) στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)