Με τον καθένα επίσημο και ανεπίσημο να λέει και να κάνει ότι θέλει


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ 8-4-2017

Τα τελικά αποτελέσματα των 64.016 αιτήσεων για το Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης στα πλαίσια του Καν. της Ε.Ε. «περί βιολογικών μεθόδων παραγωγής», μπορεί να ικανοποιούν την Κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τη σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, όμως η πρώτιστη ευθύνη για το «ξεχείλωμα» του προγράμματος ανήκει στο ιδιο.
paragogi17 2Ας δούμε όμως, τα «μελανά» σημεία του προγράμματος και κυρίως το πώς φτάσαμε στο να υπάρχουν 64.016 αιτήσεις με αιτούμενο προϋπολογισμό που ξεπέρασε το 1,5 δις ευρώ.
H «Αχίλλειος πτέρνα» του προγράμματος εστιάζεται στην απουσία κριτηρίων βαθμολόγησης και στην προχειρότητα με την οποία στήθηκε η προκήρυξη. Εν απουσία αυτών των κριτηρίων δεν μπορούσε λοιπόν να γίνει ουσιαστικά καμία βαθμολόγηση, πλην των περιοχών Νatura.


Επίσης, καταργήθηκε το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που σημαίνει ότι ακυρώθηκε το μοναδικό εργαλείο με βάση το οποίο θα μπορούσε να γίνει ο προγραμματισμός των πληρωμών. Για αυτό ακούμε για απαίτηση υπέρογκων ποσών για την έγκριση των συγκεκριμένων αιτήσεων, ενώ στην πραγματικότητα ο απαιτούμενο προϋπολογισμός είναι σίγουρα κατά πολύ λιγότερος, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλο.
Επιπροσθέτως με τις παρατάσεις πολλαπλασιάστηκαν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Αξίζει να σημειωθεί πως με την κανονική λήξη του προγράμματος είχαμε περίπου 45.000 πρωτόκολλα και με την οριστική λήξη, μετά τις παρατάσεις, αυτά ξεπέρασαν τα 64.016!!!

Θέτοντας το δάκτυλο «επί τον τύπον των ήλων» παρατηρήσαμε λοιπόν τον τελευταίο μήνα:
- Ένα απίστευτο κυμα παρα-πληροφόρησης (με επιστολές sms, κλήσεις σε κινητά, αποστολή e-mail με ενημερωη για τον προϋπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης με βαση το μέγιστο ποσό της ανά στρέμμα ή ανά ζώο ενισχυσης), χωρίς όμως καμία ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση. - Υπαλλήλους διαφόρων φορέων δηλώσεων ΟΣΔΕ, που δεν έχουν καμία σχέση με την αγροτική (βιολογική, συμβατική το ίδιο κάνει) παραγωγή, να εξηγούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς τα οφέλη (επιδοτήσεις) του προγράμματος, λες και τα ποσά είναι σχεδόν ήδη πιστωμένα στα βιβλιάριά τους.


- Ελεγκτές και υπαλλήλους Οργανισμών Ελέγχου & Πιστοποίησης να διαλαλούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ότι οι έλεγχοι θα είναι από τυπικοί έως ανύπαρκτοι και ότι η καταβολή των επιδοτήσεων είναι κάτι από παραπάνω σίγουρη, φυσικά προς άγρα πελατών, μη αναλογιζόμενοι ότι με τον τρόπο αυτό απαξιώνουν το ρόλο τους και μακροπρόθεσμα την ίδια τη δουλειά τους.


- Γεωπόνους – Μελετητές που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη Καν. της Ε.Ε. (πόσο δε περισσότερο τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν), να διαφημίζουν το Πρόγραμμα, αναμένοντας «πελάτες», εισπράττοντας από πενήντα έως και εκατό (50-100) ευρώ για μία απλή αίτηση, χωρίς να ενημερώνουν καν στοιχειωδώς για τη βιολογική γεωργία & κτηνοτροφία τους (αδαείς στις περισσότερες των περιπτώσεων) ενδιαφερόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους. - Αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν έχουν ιδέα για τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του Καν. να υποβάλλουν αιτήσεις δηλώνοντας ότι δεν θα τηρήσουν σε καμία περίπτωση τον Καν. και ότι απλά θα καρπωθούν τις επιδοτήσεις.

Τελος, όλα τα παραπάνω προκάλεσαν πολύ μεγάλη ζημιά, καθώς με τις τακτικές που ακολουθήθηκαν, η επικρατούσα αντίληψη μεταξύ των παραγωγών, ήταν και είναι ότι το σύστημα είναι διαβλητό, ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε και ότι όλοι σχεδόν οι βιο-παραγωγοί παράγουν «μαϊμούδες» βιολογικά προϊόντα!!!