Η μέση επιδότηση 23.500 ευρώ εκτόξευσε τις αιτήσεις για βιοκαλλιέργειες απο 15.000 σε 64.000 !
Άρση έγκρισης 8 Φορέων πιστοποίησης και επίκληση Natura ως «κόφτη» για χιλιάδες βιοκαλλιεργητές

 

   Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Φορείς Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες Βιοκαλλιεργητές, η αιφνίδια απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για έκδοση «αιτιολογημένης γνώμης» για «άρση έγκρισης», δηλαδή ανάκληση της άδειας λειτουργίας, σε 8 φορείς Πιστοποίησης και επιβολή «έγγραφης επίπληξης» σε 3 άλλους.


viologikesΣύμφωνα με την αναρτημένη στην «Διαύγεια» απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ Δήμητρα η εισήγηση για «άρση έγκρισης» αναφέρει τους φορείς πιστοποίησης : ΔΗΩ, TUV ΕΛΛΑΣ, EUROCERT, Α, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ & ΣΙΑ , ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ι.Κ.Ε. ΕΛΕΓΧΟΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΩΜΑΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ, QMSCERT –GR –BIO 12, GMCERT GR-BIO 10, ενώ η εισήγηση για «επίπληξη» αφορα του Φορεις: TUV AUSTRIA ΕΛΛΑΣ LTD, Q-check I.K.E. και ΒΙΟΕΛΛΑΣ.


Οι διοικητικές όμως παραβάσεις, που όπως φαίνεται απο την απόφαση, υπήρχαν επί χρόνια και κακώς δεν ελέγχονταν, δεν πρεπει να ηταν ο βασικός λόγος της αιφνίδιας απόφασης του ΕΛΓΟ. Όλα δείχνουν ότι κύρια αιτία της απόφασης αυτής ηταν η εκτίναξη του αριθμού των αιτήσεων σε 64.000 απο 15.000 που ηταν πέρυσι και η αδυναμία της υφιστάμενης πίστωσης των 400 εκατ. ευρώ να καλύψει το νέο κόστος που εκτιμάται σε 1,5 δις ευρώ !


Όμως η εκτίναξη αυτή των αιτήσεων, που τις έφτασε σε υπέρ τετραπλάσιο αριθμό, αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα, είναι φανερό ότι πρόεκυψε απο μια σειρά λόγους, κυριότεροι απο τους οποίους ήταν:


- Το καθόλου ευκαταφρόνητο ύψος της ενίσχυσης το οποιο, όπως απο τα αναφερόμενα στοιχεία προκύπτει, κατά μέσο όρο φθάνει τις 20-25 χιλιάδες ευρώ ανά υποψήφιο βιοκαλλιεργητή. -Η απλοποίηση και χαλάρωση των απαιτήσεων του μέτρου όπως η μη απαίτηση μισθωτηρίων 3-5/ετους διάρκειας, σχεδίων βελτίωσης, υποχρεωτικής αγρανάπαυσης κ.α.

- Οι παροτρύνσεις πολιτικών προς καλλιεργητές που σύμφωνα με δημοσιεύματα θέλησαν να εκμεταλλευτούν την περίπτωση.


Τελικά, το όλο πρόβλημα φαίνεται να φέρει τους αρμόδιους μπροστά σε ένα τεράστιο δίλλημα. Είτε να βρουν την απαιτουμένη πίστωση με περικοπές άλλων μέτρων, πράγμα που θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων απο αλλους καλλιεργητές, είτε να περικόψουν τους υποψήφιους με κάποιο νομιμοφανή τρόπο, που όμως και αυτό σίγουρα θα εγείρει σωρεία αντιδράσεων. Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες (Agrenda 1.4.17) μεταξύ των Διοικητικών και Πολιτικών αρμοδίων φαίνεται να επικρατεί η δεύτερη περίπτωση. Δηλαδη η περικοπή ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων με επίκληση μιας παραγράφου του μέτρου σχετικά με την Natura, η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση υπερπροσφοράς αιτήσεων, προτεραιότητα έχουν οι υποψήφιοι των όποιων οι εκτάσεις βρίσκονται κατά 10% τουλάχιστο σε περιοχές Natura.


Με την λύση αυτή εκτιμάται ότι θα κοπούν περίπου 40.000 υποψήφιοι βιοκαλλιεργητές με ότι αυτό συνεπάγεται απο πλευράς αντιδράσεων. Όμως με την ιδία λύση φαίνεται πως δημιουργούνται και προϋποθέσεις να απαλλαγούν οι Φορείς πιστοποίησης, αφού όπως ακούγεται, εξετάζεται σοβαρά η ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΕΛΓΟ για άρση της άδειας πιστοποίησης. Άρα, οι εξελίξεις που αναμένονται μάλλον θα είναι αρκετά καυτές!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)