Αιτία διαιρέσεων στο Συνεταιρικό κίνημα

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων) ιδρύθηκε ως υποχρέωση της χώρας μας έναντι των κοινοτικών αρχών για την διαχείριση και καταβολή των κοινοτικών επιδοτησεων στα στα πλαισια του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) ο οποίος εχει την ευθυνη των πληρωμών αλλα και τον έλεγχο των κοινοτικών ενισχύσεων.


osde1Όμως, οι λειτουργίες του ΟΣΔΕ, που θα μπορούσαν να προσφέρονται δωρεάν από υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ η του Υπουργείου, όπως τα πρώτα χρόνια των επιδοτήσεων, ανατέθηκαν αρχικά σε άλλους ιδιωτικούς φορείς και κυρίως σε Συν/κές οργανώσεις που η αμοιβή τους γινόταν από τους παραγωγούς. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή ειχε και τις συνέπειες της στο Συνεταιρικό κίνημα, αφού φαίνεται να συνέβαλε σημαντικά στον αποπροσανατολισμό και την απομάκρυνση αρκετών Συν/κων Οργανωσεων απο την κύρια αποστολή τους, που είναι η αξιοποίηση των προϊόντων των συνεταίρων τους.


Πάντως, τα έσοδα από τις δηλωσεις ΟΣΔΕ, που στην πράξη παρακρατούνταν από τις επιδοτήσεις των παραγωγών, έστω και αν μειώθηκαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, στα 35 εκατ. € το 2016 απο τα 70 εκατ. € που ήταν το 2014, εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλά! Έτσι, φυσικό ήταν να προσελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο Συν/κων αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων και να αποτελούν αντικείμενο ποικίλων συμπράξεων και συναλλαγών μεταξύ τους. Αποτέλεσμα το ΟΣΔΕ απο σύστημα διαχείρισης να μετατραπεί σε πηγή διαμάχης και «μήλον της έριδας» διαφόρων ομάδων συμφερόντων με πολλαπλες συνέπειες.


Και μεταξυ των συνεπειών αυτών φαινεται να είναι και η σημαντική συμβολή του στην διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και στην προσπάθεια επανίδρυσής της η οποια φαίνεται να διαιρεί τους Συν/σμούς σε δύο διαφορετικές ομάδες ( ΣΑΣΟΕΕ και ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ) που και οι δυό, συμφωνα με δημοσιεύματα, δείχνουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση μικρού η μεγάλου μεριδίου της διαχείρισης των ενισχύσεων ΟΣΔΕ.


Έτσι, η δήλωση του Υπουργού ΑΑΤ κ. Αποστόλου, για «επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του», δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, φαίνεται να βρίσκεται μάλλον στην σωστή κατεύθυνση.


Ωστόσο, υπολείπεται να δούμε, αν και πότε η εξαγγελία αυτή θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά και κυρίως αν απο την επιστροφή αυτή θα προκύψει πραγματικό οικονομικό και πρακτικό όφελος για τους παραγωγούς.

 Γιατί «τα λεφτά είναι πολλά» τόσο για τους Πιστοποιητές που τα επωφελουνται, οσο και για τους παραγωγους που τα καταβαλουν Ιδωμεν!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)