Απο 15/3 έως 15/5 η υποβολή δηλώσεων
Ποιοί είναι οι φορείς υποβολής δηλώσεων στην Κρήτη για το 2017

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Μεγάλη αναστάτωση, κυρίως μεταξύ των φορέων υποδοχής των δηλώσεων, έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που αποφασίστηκαν πρόσφατα για τον χρόνο, τον τρόπο και τους φορείς υποβολής των δηλώσεων των επιδοτησεων.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΥπΑΑΤ, ο χρόνος υποβολής διευρύνεται κατά ένα μήνα και διαρκεί απο 15/3 έως 15/5 για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις και φθάνει μέχρι 9/6 για τις εκπρόθεσμες, που όμως θα επιβαρυνονται με πρόστιμο 1% ανά ημέρα καθυστέρησης.


apostolou osdeΣχετικά με τον τρόπο υποβολής, ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε απλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και δωρεάν υποβολή τους απο όσους δεν έχουν μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με ποιον τρόπο οι θετικές αυτές αλλαγές θα υλοποιηθούν στην πράξη, ώστε να επωφεληθούν οι παραγωγοί.
Τα  αλλα βασικά σημεία των αλλαγών, σύμφωνα με την απόφαση αρ. πρ. 24805/14.03.2017 του ΟΠΕΚΕΠΕ  είναι τα εξής:


1. Καταργείται η διαφοροποίηση μεταξύ φορέων Α και Β οι όποιοι εξομοιώνονται μεταξύ τους, έχουν αυτοτελή νομική υπόσταση και μετονομάζονται σε κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ)

 

2. Ο υφιστάμενος φορέας Συντονισμού (δηλαδή η GAIA επιχειρείν) μετονομάζεται σε Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης των ΚΥΔ


3. Συστήνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και ελέγχου όλων των ΚΥΔ και του Φορέα Συντονισμού και της αξιολόγησης το έργου τους.


4. Επικαιροποιούνται και υπογράφονται εκ νέου οι Συμβάσεις μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και των ΚΥΔ και του Φορέα Συντονισμού και μεταξύ τους.

osde foreis
Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις αυτές, οι παραγωγοί πρέπει να φροντίσουν εμπρόθεσμα να τακτοποιήσουν τις δηλώσεις τους είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω των ΚΥΔ που, μαζί με τα νέα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, είναι αρκετά και σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε 280 σε όλη την χώρα και ανήκουν είτε σε Ιδιώτες Γεωπόνους – Μελετητές, είτε σε Συνεταιρικές οργανώσεις συμβεβλημένες με την GAIA Επιχειρειν, η την Ένωση Αγρινίου κ.α.
Στην Κρητη σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι πιστοποιημένοι φορεις για το έτος 2017 ανέρχονται σε 29 (Πιν.2). Μερικοί όμως από αυτούς διαθέτουν περισσότερες από μια πύλες (ΚΥΔ) και ετσι οι χώροι στους οποίους οι παραγωγοί μπορουν να κάνουν τις δηλώσεις τους είναι αρκετοί.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)