Προτάσεις ΣΕΔΗΚ προς το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Το θέμα της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των διαγωνισμών ποιότητας ελαιολάδου, εχει επισημανθεί τελευταία απο πολλούς ενδιαφερόμενους και φορείς, αλλά και απο το ίδιο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) το οποιο αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο οργανισμό ελαιολάδου στον οποίο μετέχουν όλες σχεδόν οι ελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χωρες του κόσμου.
Το ΔΣΕ, με ανοιχτή επιστολή του ζήτησε απο περυσι, την υποβολή προτάσεων για την καθιέρωση όρων και κανόνων με βάση τους οποίους θα πρέπει να γίνονται οι διαγωνισμοί ποιότητας ελαιολάδου. Σε οσους θα τηρούν τους όρους αυτους το ΔΣΕ θα παρέχει την έγκριση και αιγίδα του επιβεβαιώνοντας ετσι το κύρος και την αξιοπιστία τους.
Ο ΣΕΔΗΚ, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση αυτή, έχει υποβάλει τις προτάσεις του, τα βασικά σημεία των οποίων ήταν:
1. Με δεδομένο ότι τα βραβεία των διαγωνισμών ποιότητας αποτελούν στοιχεία προβολής και διαφήμισης του προϊόντος στην αγορά, απαιτείται καθιέρωση αυστηρών κανόνων τόσο κατά την λήψη των δειγμάτων όσο και κατά την αξιολόγηση τους, ώστε τα βραβεία να μην οδηγούν σε παραπλάνηση του καταναλωτή και αθέμιτο ανταγωνισμό.
2. Τα δείγματα των ελαιολάδων που διαγωνίζονται πρέπει να λαμβάνονται απο ομοιογενείς παρτίδες μεγάλου μεγέθους, ανάλογες εκείνων που διατίθενται στην αγορά.
Στην περίπτωση του μη συσκευασμένου ελαιολάδου τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται απο δεξαμενές άνω των 10 τόνων, ενώ στην περίπτωση του συσκευασμένου τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται τυχαία, είτε απο παρτίδες συσκευασιών συνολικής ποσότητας άνω του ενός τόνου στην αποθήκη της επιχείρησης, είτε τυχαία απο ράφια Σουπερ μάρκετ.
3. Η λήψη του δείγματος πρέπει να γίνεται είτε απο αμερόληπτη Επιτροπή του δημόσιου φορέα, είτε με παρουσία Συμβολαιογράφου όπως ήδη γίνεται στον διαγωνισμοί Mario Solinas.
4. Η λήψη και αποστολή από τον ίδιο τον διαγωνιζόμενο, δειγμάτων απο 2-4 φιάλες συσκευασμένου η μη ελαιολάδου, επιτρέπει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία και το κύρος του διαγωνισμού. Κι αυτό γιατί μια τόσο μικρή ποσότητα οσο τα δειγματα, με ατεκμηρίωτη προέλευση, μπορεί εύκολα να βρεθεί είτε απο μια πολύ μικρή ποσότητα επιμελημένης παραγωγής, είτε ακόμη και να αποκτηθεί παράτυπα με προμήθεια μερικών φιαλών άλλης επιχείρησης από την αγορά.
5. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας οφείλει να καθιερώσει διεθνείς κανόνες και διαδικασίες για την διεξαγωγή των διαγωνισμών, με βάση τις οποίες να χορηγεί την έγκριση και αιγίδα του στους διαγωνισμούς.
Ωστόσο, παρά το ότι το ΔΣΕ δεν εχει ακόμη προβεί στην αναγγελία των όρων για τους διαγωνισμούς που υποσχέθηκε, εμεις, όπως επεσήμανε με πρόσφατη δήλωση του ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης, είναι απαραίτητο «να επιδιώξουμε αξιόπιστους και αδιαμφισβήτητου κύρους διαγωνισμούς και διαδικασίες, ώστε το προϊόν μας να έχει κατάλληλο διαβατήριο για τη διεθνή και εσωτερική μας αγορά» .
*Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)