Αποτελέσματα 3ου Διαγωνισμού Περιφέρειας Κρήτης


Με την τελετή απονομής των βραβείων και διακρίσεων που έγινε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στο Ρέθυμνο, ολοκληρώθηκε ο 3oς Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ποιότητας Τυποποιημένου Κρητικού Ελαιολαδου περιόδου 2016/17.


Ο διαγωνισμός αυτός βασικά οργανώθηκε από την Αγροδιατροφικη Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά στην οργάνωση του συνεργάστηκαν και άλλοι φορείς όπως ο ΣΕΔΗΚ ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου, το ΜΑΙΧ και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Α.Σ. Ρεθύμνου.


pagkritios diagonismos 2017Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής αξιολογήθηκαν 81 δείγματα ελαιολάδου, 29 Βιολογικής καλλιέργειας και 52 Συμβατικής καλλιέργειας και απονεμηθήκαν Βραβεία Χρυσής , αργυρής και Χάλκινης Ελαίας καθώς και τιμητικές διακρίσεις ως εξής:


Στα Βιολογικά ελαιόλαδα απονεμηθήκαν:

ΧΡΥΣΗ ΕΛΑΙΑ ΒΙΟ στα KARDIA και ΑΛΜΠΑΝΤΑΚΗΣ ΑΕΒΕ.
ΑΡΓΥΡΗ ΕΛΑΙΑ ΒΙΟ στο ΛΑΤΖΙΜΑΣ Α.Ε.
ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΛΑΙΑ ΒΙΟ στα ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗΣ Κ., NUTRICRETA και ΕΜ. ΡΟΔΑΝΑΚΗΣ
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στα: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ, Α.Σ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ, ΒΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ.ΕΠΕ, ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε, Α.Β.Ε.Α, ΑΦΟΙ ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΟΕ, CRETAN TREE

Στα Συμβατικά ελαιόλαδα απονεμήθηκαν:


ΧΡΥΣΗ ΕΛΑΙΑ στα ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ ΑΕ
ΑΡΓΥΡΗ ΕΛΑΙΑ στα TERRA DI SITIA, ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ
ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΛΑΙΑ στα: ΑΛΜΠΑΝΤΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, ΨΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ στα ΥΙΟΙ ΕΜΜ. ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ Ο.Ε., ΑΦΟΙ ΓΕΡΑΚΙΑΝΑΚΗ ΙΚΕ, ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, TERRA CRETA SA, ΑΒΓΔ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, Α.Σ. ΕΜΠΑΡΟΥ, ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, TERRA CRETA SA, TERRA CRETA SA, ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΜΜ. ΑΕ ΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Στην τελετή απονομής των Βραβείων παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, , Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Χνάρης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι ελαιοπαραγωγών, Επιμελητηρίων, επιχειρηματίες κ.α.


Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και στο ρόλο του διαγωνισμού, καλώντας όλους να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων καθώς ο πρωτογενής τομέας -όπως είπε- είναι ο τομέας που θα δώσει θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη στο νησί μας.


Συγκεκριμένα δήλωσε: «Συγχαίρω την Αγροδιατροφική, τους επιχειρηματίες τυποποιητές και παραγωγούς που συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις που αναβαθμίζουν το προϊόν. Στόχος μας είναι τα επόμενα πέντε χρόνια να εξάγεται το 50% του ελαιολάδου συσκευασμένο».


pagkritios diagonismos 20172Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του τόνισε την σημασία χρήσης Κρητικού ελαιολάδου στα ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, τονίζοντας ότι αυτά είναι τα σημεία που μπορούν να το δοκιμάσουν οι χιλιάδες επισκέπτες μας. "Πάντα ήταν ζητούμενο η ποιότητα και η ταυτότητα των προϊόντων μας και νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω όμως ότι πρέπει οι ξένοι επισκέπτες μας εδώ να γευστούν την ποιότητα των προϊόντων μας. Γιαυτο πρέπει να γίνει πολύ δουλειά στα ξενοδοχεία και στους επαγγελματίες της εστίασης και διατροφής. Ωστόσο δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις πολιτικές μας στο λάδι. Πάντα απουσιάζει ο εθνικός σχεδιασμός. Πρέπει να συνεργαστούμε και κυρίως να ομογενοποιήσουμε τα κριτήρια των διαγωνισμών. Πρέπει να επιδιώξουμε αξιόπιστους και αδιαμφισβήτητου κύρους διαγωνισμούς και διαδικασίες, ώστε το προϊόν μας να έχει κατάλληλο διαβατήριο για τη διεθνή και εσωτερική μας αγορά."


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Χνάρης, δήλωσε: «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουμε τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, κάνοντας τον πια θεσμό, για το σημαντικότερο προϊόν του νησιού μας. Ο διαγωνισμός αυτός θέλουμε και προσπαθούμε, να προσφέρει στον παραγωγό και τυποποιητή την απαραίτητη τεχνογνωσία, για την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στον διαγωνισμό φέτος ήταν η μεγαλύτερη, από κάθε άλλη χρονιά, καθώς τα δείγματα ξεπέρασαν τα 80. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή καθώς και όλους τους παραγωγούς – τυποποιητές που συμμετείχαν σε αυτόν».
Στο χώρο του ξενοδοχείου Sentido Pearl Beach* στο Ρέθυμνο που δόθηκαν τα βραβεία υπήρξε πλούσιος μπουφές με εδέσματα-προϊόντα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» που ετοίμασαν και πρόσφεραν πιστοποιημένες επιχειρήσεις με την υποστήριξη των Chef του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής.