Εργα και Ημέρες 2017 - Θεατρικές Παραστάσεις για την Ελιά και το Λάδι - Ορθές Πρακτικές Εκθλιψης και Διάθεσης

Χανιώτικα Νέα, 07-03-17, Λεωνίδας Βιγλερής*

Εδώ και χρόνια άνθρωποι του τόπου μας δουλεύουν αθόρυβα και μας επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις.
Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, το γνωστό Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Με σύμβολό του τα ιδεογράμματα για την Ελιά σε γραμμική Β, γραφή της Κρήτης 1.400 π.Χ. (Καρπός, Δένδρο, Λάδι), κινείται προοδευτικά στην προβολή του Κρητικού Ελαιολάδου, σαν προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, για την υγεία και τη μακροζωία του ανθρώπου.


vivlia2017Τα δύο τελευταία χρόνια ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ενεργοποίησε περισσότερο το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της νεολαίας, που έχει αρχίσει από το 2010 και προχώρησε σε δράσεις που απευθύνονταν στα παιδιά της Κρήτης, αλλά και στα παιδιά των ξένων τουριστών.


Αφορμή για τα παραπάνω μού έδωσαν οι εκδόσεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. για την Ελιά και το Λάδι της Κρήτης, τις οποίες πρόσφατα έλαβα:


1) “ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ – Έργα και ημέρες 2017” (Ημερολόγιο)”.
2) “ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ – Στην Παραγωγή, Έκθλιψη, Τυποποίηση και Διάθεση του Ελαιολάδου” και 3) “Θεατρικά έργα για την Ελιά και το Λάδι για μαθητικές παραστάσεις”.
Το ημερολόγιο 2017 καλαίσθητο και πολυσέλιδο, περιλαμβάνει χαρακτηριστικές φωτογραφίες για ποικίλες δράσεις του Συνδέσμου: Συνέδρια, Εκθέσεις, ιστοσελίδες, ανάδειξη Μνημειακών και Λατρευτικών Ελαιόδενδρων σε όλη την Κρήτη.

Προώθηση ίδρυσης “Ελαιο-Μουσείων”, ημερίδες Εκπαιδευτικών, Θεατρικές παραστάσεις μαθητών, εκδόσεις παιδικών βιβλίων, καθώς και εκδόσεις στα Αγγλικά παιδικών βιβλίων και ηλεκτρονικών παιγνιδιών, που προσφέρονται δωρεάν σε παιδιά ξένων τουριστών στα Ξενοδοχεία του νησιού. Το ειδικό φυλλάδιο – Ένθετο με τις “Ορθές πρακτικές στην Καλλιέργεια, Εκθλιψη και Διάθεση του Ελαιολάδου” περιλαμβάνει ειδικές γνώσεις από επιστήμονες με πολυετή ερευνητική εμπειρία, που παρέχουν οδηγίες σε παραγωγούς, ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια κ.ά., για την καλύτερη παραγωγή και διάθεση του προϊόντος.


Τέλος, το Ενθετο “Θεατρικά έργα για την Ελιά και το Λάδι”, με τις άριστες εικονογραφήσεις και τα άριστα κείμενα, της συναδέλφου κας Αγγέλας Μάλμου, πρώην Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής, αποτελεί σημαντικό βοήθημα για σχολεία και εκπαιδευτικούς, για να συνεχίσουν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μικρών μαθητών για το Ελαιόλαδο.


Ευχαριστίες πολλές και συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κ. Γεώργιο Μαρινάκη – δήμαρχο Ρεθύμνου, στον Επιστημονικό Σύμβουλο του Συνδέσμου κ. Νίκο Μιχελάκη δρ γεωπόνο και τους άξιους συνεργάτες τους.


Ευχόμαστε να έχουν υγεία και δύναμη να εργάζονται για την προβολή του κορυφαίου προϊόντος του τόπου μας του Ελαιολάδου Κρήτης.

 

*o κ. Λεωνίδας Βιγλερής είναι συνταξιούχος Δάσκαλος.