48 πιστοποιημένες επιχειρήσεις του νησιού.

 

   Τα σήματα «Κρήτη», «κρητική κουζίνα» και «κρητικό μπακάλικο» της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης απονεμήθηκαν χτες σε 48 Κρητικές επιχειρήσεις που παράγουν - προωθούν εκατοντάδες ποιοτικά Κρητικά προϊόντα στην εσωτερική και διεθνή αγορά ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία του τόπου ευρύτερα. sima kriti pekΗ εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρόντων του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Περιφερειακών - Δημοτικών Συμβούλων, του προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, φορέων-παραγωγικών τάξεων αλλά και επιχειρηματιών από ολόκληρη την Κρήτη. 
 

    Το Σήμα «Κρήτη»

Το σήμα "Κρήτη" απονεμηθηκε  σε 28 νέες πιστοποιημένες επιχειρήσεις και 250 νέα πιστοποιημένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων ελαιόλαδο, τυροκομικά, παραδοσιακά καπνιστά (λουκάνικο, απάκι κτλ),νωπό κρέας (κόκορας, κοτόπουλο, γαλοπούλα) αρτοσκευάσματα, προϊόντα ζύμης, φραγκόσυκα, βότανα, ελιές, κρασί, αυγά, χυμό αλόης κ.ά. (πρόκειται για τις επιχειρήσεις που πιστοποιήθηκαν το 2016). Μέχρι τώρα έχουν πάρει το σήμα «Κρήτη» συνολικά 90 επιχειρήσεις και 600 προϊόντα.

 

1. Τσουδερός Ε.Π.Ε.
2. Αφοί Γ. Κασσάκη Ο.Ε.
3. Υιοί Β. Μπαλαντινού Ο.Ε.
4. Συγγελάκη Αικ. και Καρκάνη Δεσπ. Ο.Ε.
5. Πιτσουλάκης Μιχάλης
6. Βερυκοκίδης Ευάγγελος
7. Γ. Χατζηδάκης και Σ.Ι.Α Ο.Ε.
8. Ψαράκης Γεώργιος
9. Ι. Αλμπαντάκης και Σ.Ι.Α Ο.Ε.
10. Μινώα Γη Ι.Κ.Ε.
11. Ι. Βεληβασάκης Ε.Π.Ε.
12. Θεονύμφη Γ. Κυραλάκη
13. Ηλιάκης Α.Ε.
14. Κυριακάκη Αντωνία Α.Ε.Β.Ε.
15. Α. Μανωλιτσάκης και Σ.Ι.Α Ο.Ε.
16. G.G. Hellenic Aloe M.E.Π.Ε.
17. Αγγελιδάκης Α.Ε.
18. Αρτοζαχαροπλαστική Γ. Σαβοϊδάκης Α.Ε.
19. Μαραγκάκης Μιχάλης - Kantia Natς A.B.E.E.
20. Κτήμα Τοπλού Α.Ε.
21. Τυροκομείο - Παντελής Τζουρμπάκης
22. Τζουρμπάκης Ιωάννης και Σ.Ι.Α. Ε.Ε.
23. Παπαδάκης Γ. Δημήτριος
24. Υιοι Εμμ. Πρωτογεράκη Ο.Ε.
25. Τσατσάκης Α.Ε.
26. Γεωργική Ανάπτυξη Κρήτης Α.Ε.
27. Αφοί Χονδράκη Ο.Ε.
28. Γεώργιος Σταυγιανουδάκης

 

     Το Σήμα «κρητική κουζίνα»

Το σημα "Κρητικη κουζινα" απονεμήθηκε σε 19 εστιατόρια και a la carte εστιατόρια ξενοδοχειακών μονάδων (πρόκειται για τις επιχειρήσεις που πιστοποιήθηκαν το 2016). Μέχρι τώρα έχουν πάρει το σήμα «κρητική κουζίνα» συνολικά 40 εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Τα 19  εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που θα λάβουν σήμερα το σήμα «κρητική κουζίνα ειναι:

1. «Mistral Singles» - Εστιατόριο
2. Εστιατόριο «Κουζίνα ΕΠΕ»
3. Ταβέρνα «Καμάρες»
4. Εστιατόριο «Αλάνα»
5. Ταβέρνα «Κάστρο»
6. Ταβέρνα «Πιπεριά»
7. Εστιατόριο «Αυλή»
8. Παραδοσιακό Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής «Ντουνιάς»
9. Ξενοδοχείο Κύδων, Εστιατόριο «Square»
10. Ξενοδοχείο Sea Side Resort and Spa - Εστιατόριο «Minoan»
11. Ξενοδοχείο CHC Athina Palace - Εστιατόριο «Greek Taverna»
12. Ξενοδοχείο Cactus Royal Resort - Εστιατόριο «Ελιά»
13. Ξενοδοχείο Carolina Mare - Εστιατόριο «Διόνυσος»
14. Ξενοδοχείο Elounda Breeze Resort - Εστιατόριο «Αφροδίτη»
15. Ξενοδοχείο Knossos Beach Bungalows and Suites - Εστιατόριο «Swell»
16. Ξενοδοχείο Lavris Hotel and Bungalows - Εστιατόριο «A la carte»
17. Ξενοδοχείο Platanias Ariston - Εστιατόριο «The Olive Tree»
18. Ξενοδοχείο Stella Palace Resort and Spa Εστιατόριο «Ελιά»
19. Εστιατόριο Μπλε Κατσαρολάκια

 

     Το Σήμα «κρητικό μπακάλικο»

Μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί συνολικά πέντε «κρητικά μπακάλικα», τέσσερα στο νομό Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκη. Σημερα το σημα "Κρητική μπακάλικο" απονεμήθηκε  στο κρητικό μπακάλικο της Θεσσαλονίκης   Χριστίνα Χαλκιαδάκη Α.Ε. - «Γεύσεις Κρήτης»

 Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης στο χώρο του Επιμελητηρίου εκτέθηκαν παράλληλα όλα τα πιστοποιημένα προϊόντα με την ονομασία «Κρήτη» καθώς επίσης πληροφοριακό υλικό και φυλλάδια της Αγροδιατροφικής Κρήτης.

 

    Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στην σημαντικότητα του θεσμού πιστοποίησης των Κρητικών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια με τα σήματα «Κρήτη», «κρητική κουζίνα» και «κρητικό μπακάλικο» τόνισε ότι μόνο με ποιοτικά, ανταγωνιστικά προϊόντα με την ενιαία ονομασία «Κρήτη» που είναι το δυνατό μας όνομα, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό κατακτώντας νέες αγορές, γεγονός που έχουν αντιληφθεί οι παραγωγοί αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού.

«Με την πιστοποίηση των Κρητικών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Κρήτης αναδεικνύεται η ποιότητα, η «ταυτότητα» των Κρητικών προϊόντων. Μια σημαντική δουλειά που γίνεται από την Περιφέρεια, από την Αγροδιατροφική, και θέλουμε να πιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, προϊόντα» ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούμε να «κατακτήσουμε» τις αγορές αν επενδύσουμε στην ποιότητα. Από την Περιφέρεια Κρήτης εμείς θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, επενδύοντας στα τοπικά μας προϊόντα που πρέπει να είναι ποιοτικά, γιατί μόνο έτσι θα είναι ανταγωνιστικά στο εσωτερικό, αλλά και στη διεθνή αγορά. Όλα αυτά προϋποθέτουν τις συνεργασίες, συνέργειες, ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση, στις παραγωγικές τάξεις, τους φορείς και τις Κρητικές επιχειρήσεις». Η «Κρήτη» αποτελεί το δυνατό μας όνομα, σε αυτό επενδύουμε όλοι μας προς όφελος του τουρισμού του πρωτογενή τομέα, την διασύνδεση τους που αποτελεί σημαντικό προτέρημα».