Επιβεβαιώνεται ο ρόλος των διαγωνισμών στις τιμές παραγωγού στην Κρητη

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Μετα τον Συν/σμο Κριτσάς και ο Συν/σμος Ζάκρου πέτυχε πρόσφατα τιμή 3,935 €/κ  χρησιμοποιώντας και αυτός την διαδικασία της δημοπρασίας και επιβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι εκείνη που παρέχει την δυνατότητα για υψηλότερες τιμές, ενώ παράλληλα με την διαφάνεια της διασφαλίζει και το κυρός και την αξιοπιστία του Συν/σμου.


as zakrou17Στον διαγωνισμό αυτό, ο όποιος αφορούσε 60 τόνους ελαιόλαδο εξτρα παρθένο οξύτητας 0,28%, έλαβαν μέρος τρεις πλειοδότες οι όποιοι έδωσαν τιμές 3,935€/κ , 3,822€/κ και 3,77€/κ και φυσικά κατακυρώθηκε στην υψηλότερη τιμή


Διαπιστώνεται έτσι, ότι με τις δημοπρασίες επιτυγχάνεται τιμές ακόμη και κατά 0,50€ υψηλότερες, πράγμα που έχει συντελέσει στην αύξηση των δημοπρασιών σε όλη την Κρητη με εξαίρεση τον Νόμο Χανίων όπου μέχρι στιγμής, άγνωστο γιατί, δεν έχει γίνει κανένας διαγωνισμός.


Ο ΣΕΔΗΚ θεωρώντας ότι η διάθεση του ελαιολάδου με διαγωνισμούς, εκτός του ότι αποτελει μια διαφανή διαδικασία που διαφυλάττει το κύρος και την διαχειριστική ασφάλεια των Συν/σμών, συντελεί οπωσδήποτε και στην διαμόρφωση καλύτερων τιμών, προωθεί την διαδικασία αυτή και δημοσιεύει δωρεάν τις προκηρύξεις.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)