Αύξηση φαινομένων νοθείας και παράτυπων ενεργειών

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Σε υψηλή πτήση εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές του ελαιολάδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία διατηρώντας όμως την συνήθη διαφορά ύψους μεταξύ τους.


times 070317Υψηλότερες όπως πάντα (Πιν.2) διατηρούνται οι τιμές στην Ιταλία όπου ήδη έφτασαν τα 6,20 €/κ και ακολουθούν οι τιμές στην Ισπανία, όπου ξεπέρασαν τα 4,35€/κ και έπονται οι τιμές στην Ελλάδα οι οποίες στην συνήθη αγορά φθάνουν στα 3,50-3,70€/κ ενώ στις δημοπρασίες έφτασαν μέχρι 3,93€/κ στην Ζάκρο.


Αναλυτικά οι τιμές σε διάφορα Συν/κα και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία της χώρας φαίνονται στο Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ της 6-3-17 ( www.sedik.gr)


Η ανοδική αυτή τάση των τιμών, που είχε αρχίσει ι απο τα τέλη Οκτωβρίου 2016, συνεχίστηκε και εντάθηκε ακόμη περισσότερο τελευταία μετά την δημοσίευση των στοιχείων της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας της ΕΕ (Πιν.1.).


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η πραγματική παραγωγή είναι σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της ΕΕ κατά πολύ μειωμένη και η συνολική μείωση της θα φθάσει τους 425.000 τόνους σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Η εξέλιξη αυτή θορύβησε αρκετά τον τομέα του εμπορίου και συνετέλεσε στις αυξήσεις που προαναφέρθηκε στην συνήθη αγορά και στις δημοπρασίες.


Παράλληλα όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, φαίνεται ότι πυροδότησε και την εμφάνιση κυκλωμάτων νοθείας και παράτυπων ενεργειών κυρίως στην Ιταλία και Ισπανία, χωρίς ως φαίνεται να εξαιρείται και η Ελλάδα, όπου η φορολογία των αγροτών και το capital control φαίνεται να εξωθουν σε διογκωση των παράτυπων εμπορικών πράξεων. Μεγαλες ποσοτητες ακουγεται ότι δεν καταγραφονται στα ελαιουργεία με ανταλλαγμα την πωληση τους με χαμηλοτερες τιμές, την απαλλαγη από την εισφορα δακοκτονίας και την πληρωμή τους τοις μετρητοις! Ετσι, μετα την περιοδο των πανωγραψιμάτων, την οποια πολλοι θυμουνται, εχουμε Εχουμε δηλαδή μια νεα περιοδο Αυτά όμως,ας τα ελεγξουν οι αρμοδιες υπηρεσίες.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)