Ωστόσο οι συνθήκες ευνοούν μια καλή σοδειά την χρόνια που έρχεται

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Η φετινή παραγωγή στην Κρήτης, εκτιμάται ότι θα είναι δραματικά μειωμένη και δεν θα υπερβεί τους 50.000 τόνους σαν συνέπεια των ζημιών που προκληθήκαν απο τους καύσωνες της Άνοιξης του 2016. Θα πλησιάσει έτσι σημαντικά το ιστορικό χαμηλό των 20.000 τόνων που είχε σημειωθεί το έτος 2013 εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν και το έτος αυτό απο τους καύσωνες. Ωστόσο ο ΕΛΓΑ, προκλητικά, εξακολουθεί να θεώρει ότι οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται απο τον Κανονισμό του!


paragogi17 2Κατά Νομούς, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΔΑΟΚ και ελαιουργεία, η παραγωγή της Κρήτης εκτιμάται ότι θα είναι στα Χανιά 13.000 τόνοι, στο Ρεθυμνο 8.000, στο Ηρακλειο σε18.000, και στο Λασίθι σε 11.000.
Ωστόσο οι μέχρι τώρα συνθήκες φαίνεται να ευνοούν μια καλή σοδειά την χρόνια που έρχεται.


Η αρκετά μειωμένη παραγωγή αυτής της περιόδου, οπωσδήποτε ευνοεί μια καλύτερη καρποφορία για την επόμενη, ενώ και οι καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν τον χειμώνα, παρά τις κάποιες καταστροφές που προκάλεσαν, μάλλον θα επιδράσουν ευνοϊκά για την ερχόμενη σοδειά.


Οι σημαντικές βροχοπτώσεις που είχαμε έχουν εμπλουτίσει αρκετά με νερό τα εδάφη των ξερικών ελαιώνων ενώ και οι αρκετές χιονοπτώσεις που έπεσαν τροφοδότησαν τους υδροφόρους ορίζοντες και θα εξασφαλίσουν νερό για τις αρδευόμενες.


Απο την άλλη πλευρά οι γενικά χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ασφαλώς θα συντελέσουν στην κάλυψη των αναγκών σε ψύχος των ελαιοδέντρων και θα αποτελέσουν μια ακόμη θετική παράμετρο.
Έτσι, αν οι συνθήκες της Άνοιξης εξελιχτούν φυσιολογικά, με κάποιες βροχοπτώσεις και χωρίς καύσωνες και αν επί τέλους και η δακοκτονια οργανωθεί έγκαιρα και σωστά, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη σοδειά.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)