Μειωμένη κατά 425.000 τόνους σε σχέση με τις προβλέψεις

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Δραματικά μειωμένη αποδεικνύεται από τα πραγματικά στοιχεία η φετινή παραγωγή ελαιολάδου και στις τρεις κύριες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας της Ε.Ε.
Τα στοιχειά αυτά, αφορούν βέβαια την παραγωγή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τέλη Ιανουαρίου, όμως όλα δείχνουν ότι και τα τελικά δεν φαίνεται να διαφοροποιήσουν πολύ την κατάσταση, αφού η συγκομιδή, της μικρής φετινής παραγωγής, έχει πρακτικά ολοκληρωθεί στην Ιταλία και Ελλάδα, ενώ και στην Ισπανία βρίσκεται προς το τέλος της. Έτσι τα στοιχεία που παρουσιάζονται τουλάχιστο για την Ιταλία και Ελλάδα πρεπει να θεωρηθούν σχεδόν τελικά, ενώ τα στοιχεία της Ισπανίας μπορεί να αυξηθούν κάπως αλλά όχι σημαντικά.

paragogi17
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (Πιν.1) μέχρι και τον Ιανουάριο η παραγωγή της Ιταλίας ήταν 167.000 τόνους και εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τις 175.000 τόνους, δηλαδή θα είναι μειωμένη κατά 47% απο την αρχική εκτίμηση του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) Η παραγωγή της Ισπανίας ήταν 1.068.000 τόνους και δεν φαίνεται τελικά να υπερβεί τους 1.250.000 μέχρι τέλους της περιόδου και άρα θα είναι μειωμένη κατά 11% σε σχέση με την εκτίμηση του ΔΣΕ , ενώ η παραγωγή της Πορτογαλίας φαίνεται να είναι επίσης μειωμένη κατά 18% .
Η παραγωγή της Ελλάδας μέχρι και τον Ιανουάριο ήταν 149.000 τόνους και εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί συνολικά τους 160.000 τόνους μέχρι τέλους της περιόδου, δηλαδή θα είναι μειωμένη κατά 49% σε σχέση με την εκτίμηση του ΔΣΕ
Επομένως τελικά, η πραγματική παραγωγή σε επίπεδο ΕΕ θα είναι μειωμένη κατά 425.000 τόνους σε σχέση με τις προβλέψεις του ΔΣΕ και αρκετά περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Και αυτός φαίνεται να ο λόγος για τον οποιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα Ισπανικών ΜΜΕ , το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σημαντική κινητικότητα Ιταλών αγοραστών στην Ισπανική αγορά η οποια έχει ωθήσει τις τιμές παραγωγού πάνω απο 4 €/κ.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)