Έντονη διαμαρτυρία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Η ανάθεση συντονισμού και εποπτείας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εσωτερικών στις Περιφέρειες προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Κρήτη.


Δακοπροσβολές 20Το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο συγκλίθηκε εκτάκτως με συμμετοχή Βουλευτών και άλλων παραγόντων μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε τα εξής:


Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει στις Περιφέρειες τα φάρμακα δακοκτονίας.
Η μεταφορά της «αρμοδιότητας» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, υπονόμευσε το συλλογικό πρόγραμμα δακοκτονίας και οδηγεί την ελαιοκαλλιέργεια στην καταστροφή.


Να αυξήσει σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τις πιστώσεις του προγράμματος, η κατανομή των οποίων έχει ούτως ή άλλως καθυστερήσει, γεγονός το οποίο υπονομεύει εξ ίσου το πρόγραμμα .


Τέλος δηλώνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, η Περιφέρεια θα προσπαθήσει μεν με κάθε μέσο να προστατεύσει την παραγωγή της Κρήτης, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει το πρόγραμμα που έχει ήδη υπονομευθεί, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας απόφασης.


Στην παρούσα απόφαση ψήφισε κατά ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ορφανός Στέλιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Διαφωνώ διότι η τελευταία παράγραφος του σχεδίου απόφασης, αποτελεί ομολογία ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να διεκδικήσει την υλοποίηση της δακοκτονίας για φέτος, το οποίο την καθιστά συνυπεύθυνη με την Κυβέρνηση για την υπονόμευση του προγράμματος».

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)