Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, επώνυμες συσκευασίες στις ταβέρνες, ευαισθητοποίηση νεολαίας  και βραβεύσεις ελαιοτριβείων και ξενοδοχείων 

 

     ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 16-2-2017  Γ. Κώνστας   

    Σημαντικά ήταν τα θέματα  που συζητήθηκαν, αλλά και  οι αποφάσεις που πάρθηκαν από το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ  που έγινε  την  15 Φεβρουαρίου 2017,  στα Γραφεία του στα Χανιά. Τα θέματα που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη ήταν:

 

eikona11. Οργάνωση εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και ΜΑΙΧ. Αποτελέσματα. Αποδοχή ΔΣ της χρηματοδότησης Περιφέρειας Κρήτης για κάλυψη μέρους των δαπανών της εκδήλωσης.

 

2. Οργάνωση Βραβεύσεων Ελαιοτριβείων και Ξενοδοχείων. Αποτελέσματα 2016 και απόφαση για ανάλογες εκδηλώσεις το 2017. Αποστολή έκδοσης ΣΕΔΗΚ «Ορθές Πρακτικές στην Παραγωγή, Έκθλιψη, Τυποποίηση και Διάθεση του Ελαιολαδου.

3. Αξιοποίηση εκδόσεων ΣΕΔΗΚ «Ελιά και Λάδι στην Κρητη- Έργα και Ήμερες 2017» και «Θεατρικά Έργα για την Ελια και το Λάδι»

4. Ανασχεδιασμός μελέτης και εργασιών ανάπλασης Μνημειακών ελαιοδέντρων. Αίτημα προς Περιφέρεια για ανάλωση εγκεκριμένης πίστωσης για άμεση υλοποίηση μελέτης και εργασιών ανάπλασης από ΣΕΔΗΚ.

5. Πρόταση Δήμου Πλατανιά για συνεργασία στην ανάδειξη του πολιτισμού της Ελιάς και ανάδειξη των Μνημειακών Ελαιοδέντρων του Δήμου

6.Νέα αρνητική απάντηση ΕΛΓΑ για ζημιές ελαιοπαραγωγής από καύσωνες. Απόφαση για προσεχείς ενέργειες


7. Διευθέτηση προβλήματος τακτοποίησης οφειλών Δήμων


8.Ενημέρωση για πορεία εργασιών ομάδας Προώθησης Ελαιολάδου Περιφέρειας Κρήτης (Εισήγηση Νικ. Φακουρέλης)


9.Ορισμος χρόνου και τόπου Γενικής Συνέλευσης ΣΕΔΗΚ

   

    Σχετικά με το θέμα   των αποζημιώσεων απο τους καύσωνες της περασμένης Άνοιξης  αναφέρθηκε οτι, ο ΕΛΓΑ με δεύτερη επιστολή του (απάντηση   στό δεύτερο υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ)  εξακολουθεί να υποστηρίζει οτι δεν πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις ούτε απο ΕΛΓΑ, ούτε απο ΠΣΕΑ  για τις  μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, απο τους καύσωνεςτης περασμένης Άνοιξης,  ενώ συγχρόνως απορρίπτει  και παλι το αίτημα της τροποποποίησης του Κανονισμού του. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε,  διαπιστώνεται ανάλογη θέση φαίνεται να διαμορφώνεται και  για τις ζημιές  που προκλήθηκαν   απο  τις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου,  «Οι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να αποζημιωθούν γιατί υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο πεπαλαιωμένο που απαιτεί  επικαιροποίηση. Δεν έχει νόημα οι παραγωγοί να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να μην αποζημιώνονται σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή».

   Η  θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής χρήσης των μη ξαναγεμιζόμενων επώνυμων συσκευασιών για το νωπο ελαιόλαδο στα  τραπέζια των ταβέρνων και  εστιατορίων η οποία, οπως αναφέρθηκε,  εχει ζητηθεί με υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ στο παρελθόν, εξακολουθεί να παραμένει  εκκρεμής, παρά το οτι  εφαρμοστηκε ηδη στην Πορτογαλιία, Ισπανιά, Ιταλία αλλα και  στην Κύπρο.  Αποφασιστηκε οπως το θεμα επαναφερθεί  γιατι μια τετοια ρυθμιση, ενω δεν εχει δημοσιονομικό  κόστος, θα αποβεί ωφέλιμη οχι μόνο για το ελαιόλαδο αλλά και για τον Τουρισμό της Κρήτης και της χώρας. 
   Κατα την συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ αποφασίστηκε επίσης  η συνέχιση του προγράμματος ευαισθητοποίησης τη νεολαίας για την ελιά και το λάδι, με την οργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με Δήμους και Σχολεία που επιθυμούν.  Προς την κατευθυνση αυτή θα συμβάλλει και  η πρόσφατη έκδοση  του ΣΕΔΗΚ " Θεατρικά έργα για την Ελιά και το Λάδι" για μαθητικές παραστάσεις  η οποια συντομα θα τεθεί στην διάθεση των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται.

   Αποφασίστηκε επίσης   η  Βράβευση Ελαιοτριβείων για την "εφαρμογή ορθών πρακτικών στην έκθλιψη και διάθεση", μετα την επιτυχία που είχε τον περασμένο χρόνο, συνεχιστεί  και  κατα το 2017 με αξιοποίηση  και της έκδοσης του ΣΕΔΗΚ " Ορθές Πρακτικές στην Παραγωγή, Έκθλιψη, Τυποποίηση και Διάθεση" η οποια θα διατεθεί δωρεάν σε ενδιαφερομενους Παραγωγους, Ελαιοτριβεία και Τυποποιητήτρια.

     Παράλληλα η  καινοτομική πρωτοβουλία του ΣΕΔΗΚ για  την Βράβευση  Ξενοδοχείων  για την συνδρομή τους στην ανάδειξη και προώθηση του ελαιολάδου, η οποία  σημειωσε περυσι  εξαιρετικη επιτυχία, αποφασιστηκε οπως συνεχιστεί και κατα το 2017 με εφοδιασμο των Ξενοδοχείων με βιβλία για τα παιδιά  των Τουριστών οπως έγινε και πέρυσι

     Συζητηθηκαν επισης και αλλα θέματα για τα οποία θα υπάρξει σχετική λεπτομερέστερη ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ.