Προτάσεις Δήμου Πλατανιά για αποζημειώσεις ΕΛΓΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 18-01-2017

Σε νέα παρέμβαση – πρόταση για την καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες προχώρησε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, με επιστολή που απέστειλε χθες προς τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ.Κόκκαλη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Αθανάσιο Ζαννιά, τον Προιστάμενο ΕΛΓΑ Ηρακλείου Νικ. Δασκαλάκη και τους βουλευτές του Νομού. Ο κ. Μαλανδράκης επισήμανε για άλλη μια φορά τη δεινή κατάσταση που έχουν επέλθει οι αγρότες, τόσο από την οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος φορολογίας όσο και από τις αλλεπάλληλες καταστροφές που υπέστησαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Νομό Χανίων κατά τις προηγούμενες περιόδους, αλλά και το τελευταίο διάστημα.

Ο Δήμαρχος προτείνει «η ευρύτερη περιοχή στην οποία θα καταμετράτε η ζημιά να είναι σε επίπεδο Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας, όπως άλλωστε ο ισχύων κανονισμός (Φ.Ε.Κ. 628/Β΄/9-04-2008, αρθρ.4 παρ.2), καθορίζει την έννοια της ευρύτερης περιοχής π.χ. ζώνη. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πραγματική καταγραφή ζημιών σε Τοπικές Κοινότητες, ειδικά τις ορεινές, οι οποίες λόγω και της μορφολογίας του εδάφους τους, δεν μπορούν να εξομοιωθούν με άλλες». Καταλήγοντας ο Δήμαρχος τόνισε ότι με «τον προαναφερόμενο τρόπο θα υπάρξει αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου για τους αγρότες και συγχρόνως θα υπάρχει πραγματική καταγραφή ζημιών σε Τοπικές Κοινότητες».

ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Στο μεταξύ, από το Δήμο Πλατανιά ανακοινώθηκε ότι κατόπιν οδηγιών από τον ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί και καλλιεργητές που υπέστησαν ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια κ.λπ.) από την ισχυρή χιονόπτωση και τον παγετό της 8ης Ιανουαρίου μπορούν έως σήμερα Τετάρτη να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα (Γερανίου, Αλικιανού, Βουκολιών και Κολυμπαρίου).

Eπίσης υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές, στην παραγωγή τους καθώς και στο φυτικό κεφάλαιο (σπασίματα δένδρων κ.λπ.) από την χιονόπτωση και τον παγετό, σε εσπεριδοειδή, ελιές, αβοκάντο και σε διάφορες καλλιέργειες (κηπευτικά κλπ.), ευρισκομένων εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Πλατανιά, μπορούν να δηλώνουν τη ζημιά στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα του δήμου (Βουκολιών, Κολυμπαρίου, Μουσούρων & Γερανίου), έως και τις 23/1/2017, κατά τις εργάσιμες ημέρες & ώρες. Απαραίτητα δικαιολογητικά: Ενιαία δήλωση καλλιέργειας & εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2016.