Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Το επίπεδο των τιμών ελαιολαδου στην Ελλάδα, οπωσδήποτε, παρουσιάζει σήμερα αρκετά σημαντικές διαφορές ακόμα και μέσα στις ίδιες γεωγραφικά ζώνες (Κρήτη, Πελοπόννησο) ανάλογα με τον τρόπο που γίνεται η εμπορία.
Έτσι, οι τιμές των Δημοπρασιών που γίνονται απο Συν/σμούς υπερέχουν κατά πολύ (0,30-0,5€/κ) απο τις τιμές του συνήθους εμπορίου. Αυτό αποδεικνύεται από τις τιμές 4,0 έως 4,25 €/κ που επιτεύχθηκαν σε Δημοπρασίες των Συν/σμών της Πελοποννήσου (Συκεών, Αγ. Αποστόλων, Μολάων Πακίων, Κροκεών, Ασωπού, Ανωγείων, Μονεμβασίας, Αγ. Βασιλείου Κορινθίας κ.α.) αλλά και τις τιμές 3,80-3,92€/κ που επιτεύχθηκαν σε διαγωνισμούς Συν/σμων της Κρήτης (Κριτσάς, Ζάκρου, Σκοπής).

Οι δημοπρασίες αυτές που παραδοσιακά γινόταν μόνο στην Πελοπόννησο και ελάχιστες στην Κρητη, άρχισαν τελευταία να αυξάνονται και στην Κρήτη και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Έτσι , απο 2-3 Συν/σμους (Ζάκρος, Κριτσά, Έμπαρος ) που έκαναν δημοπρασίες πέρυσι, φέτος έχουν ήδη προστεθεί και άλλοι όπως οι Α.Σ. της Κυριάννας στο Ρεθυμνο και ο ΑΣ Σταβιών στο Ηρακλειο, ενώ, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν και άλλοι Συν/σμοι που ετοιμάζονται να αρχίσουν διαγωνισμούς.

Βέβαια βασικό στοιχείο της επιτυχίας ενός διαγωνισμού είναι η όσο γίνεται ευρύτερη δημοσιοποίηση του και η εξασφάλιση μεγαλυτέρου αριθμού πλειοδοτών ώστε να αποφευχθούν οι μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Ο ΣΕΔΗΚ θεωρώντας ότι η διάθεση του ελαιολάδου με διαγωνισμούς, εκτός του ότι αποτελει μια διαφανή διαδικασία που διαφυλάττει το κύρος και την διαχειριστική ασφάλεια των Συν/σμών, συντελεί οπωσδήποτε και στην διαμόρφωση καλυτέρων τιμών όχι μόνο για τα Μέλη των Συν/σμών αλλά και για τους άλλους παραγωγούς, συνιστά την γενίκευση τους. Και προκειμένου να συμβάλει σε αυτό, δημοσιεύει δωρεάν τις προκηρύξεις διαγωνισμών όχι μόνο απο την Κρήτη αλλά και απο άλλες περιοχές της χώρας.

Σχετικό μήνυμα έχει ήδη σταλεί σε Συν/σμους και της Πελοποννήσου ότι μπορούν να δημοσιεύουν και αυτοί τις δημοπρασίες τους στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ δωρεάν.

 

 *Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)