Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Σε υψηλή πτήση εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιμές του ελαιολάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία και Ισπανία, διατηρώντας όμως την συνήθη διαφορά ύψους μεταξύ τους. Υψηλότερες όπως πάντα διατηρούνται οι τιμές στην Ιταλία όπου κυμαίνονται λίγο κάτω από τα 6 ευρώ, ακολουθούν οι τιμές στην Ισπανία όπου ξεπέρασαν τα 4,25€/κ και έπονται οι τιμές στην Ελλάδα οι οποίες ακολουθούν απο κοντά τις τιμές στην Ισπανία και φθάνουν μέχρι 3,92€/κ στην Κρήτη και 4,20€/κ στην Πελοπόννησο.

Αυτά βέβαια για τις μέγιστες τιμές που δίδοντα επίσημα στον ΣΕΔΗΚ και όχι εκείνες του συνήθους εμπορίου που κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα (βλέπε Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ 10-1-17 www.sedik.gr).

Η ανοδική αυτή τάση των τιμών, που εκδηλώθηκε απο τα τέλη Οκτώβριου 2016 στην Ιταλία, Ελλάδα και ακολουθητέε απο τα μέσα Νοέμβριου στην Ισπανία (Σχ.1), προήλθε προφανώς απο την συνεχώς επιβεβαιωνόμενη μείωση της παραγωγής 2016/17 σε πάνω απο 50 % στις κύριες ελαιοπαραγωγές χώρες Ιταλία, Ελλάδα και Τυνησία.

Άρχισε όμως να κορυφώνεται μετά την επιβεβαίωση και απο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας ότι και η παραγωγή της Ισπανίας η οποία μέχρι το Αύγουστο αναφερόταν σχετικά καλή, τελικά ήταν πολύ χαμηλότερη απο ότι αρχικά εκτιμήθηκε, όπως αναλύεται σε προηγούμενα ΕΛΑΙΟΝΕΑ 24 και 25 Οκτ.2016 www.sedik.gr).

 

 

 *Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)