Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Βέβαια οι χιονοπτώσεις εκτός απο τις εντοπισμένες ζημιές τους στο φυτικό κεφάλαιο και στην αρτυμένη παράγωγη θα έχουν και αρκετές θετικές επιδράσεις στο έδαφος αλλά και στην χλωρίδα και πανίδα του νησιού. Οι κυριωτερες απο αυτές είναι:

Η ενίσχυση των υδροφοριών (υπόγειων αποθεμάτων) του νησιού με τα νερά που θα περιέλθουν απο τα χιόνια θα είναι αρκετά χρήσιμη. Θα δώσει την δυνατότητα για συμπληρωματικές αρδεύσεις της Ελιάς η και άλλων καλλιεργειών, για υδροδότηση των Τουριστικών επιχειρήσεων αλλά φυσικά και για υδροδότηση των κατοίκων στις πόλεις και στα χωριά του νησιού.

Ο εμπλουτισμός των καλλιεργούμενων και μη εδαφών με νερό, θα συμβάλλει ώστε να τροφοδοτηθούν οι μη αρδευόμενες καλλιέργειες, όπως η πλειοψηφία των ελαιώνων αλλά και η φυσική βλάστηση του νησιού που είναι αρκετά χρήσιμη και περιβαλλοντικά αλλά και για την κτηνοτροφία.

Η αντιμετώπιση των επιβλαβών μικροοργανισμών και εντόμων θα είναι μια ακόμη θετική επίδραση των χιονοπτώσεων και των ενδεχομένων παγετών αφού θα συμβάλλουν στον περιορισμο του πληθυσμού επιβλαβών μικροοργανισμών και εντόμων όπως ο Δάκος που διαχειμάζουν τον χειμώνα με ανθεκτικές μορφές του βιολογικού κύκλου τους

Τέλος η ικανοποίηση των αναγκών σε ψύχος των ελαιοδέντρων θα αποτελέσει μια άλλη θετική παράμετρο η οποία σε συνδυασμό με την μειωμένη φετινή παραγωγή παρέχει πολλές ελπίδες για μια καλή σοδειά τον ερχόμενο χρόνο.

 *Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)