Στοιχεία των ζημιών ζητά ο ΣΕΔΗΚ απο τους Δήμους
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Αρκετές φαίνεται να είναι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης . Και αφορούν κυρίως το Φυτικό κεφάλαιο (δηλαδή τα δέντρα) αλλά και σε μερικές περιπτώσεις και τον ελαιόκαρπο. Βέβαια, το ποια ακριβώς είναι η έκταση και ένταση των ζημιών και σε ποιες περιοχές έγιναν δεν είναι ακριβώς γνωστό ούτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν τους ελαιώνες τους, ούτε φυσικά από τ ους Δήμους και άλλους φορεις της περιοχής τους.
Ο ΣΕΔΗΚ με έγγραφο του έχει ζητήσει από τους Δήμους στοιχεία σε ότι αφορά τις ζημιές που έγιναν στο Φυτικό κεφάλαιο και στην παραγωγή και ελπίζεται ότι σε μερικές ήμερες θα υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα.
Πάντως, από γενικές πληροφορίες που έχει ο ΣΕΔΗΚ από Δήμους και παραγωγούς διαφόρων περιοχών φαίνεται ότι ζημιές στην Ελαιοκαλλιέργεια είναι εντοπισμένες τοπικά και αφορούν κυρίως μηχανικές ζημιές στα δέντρα (σπασίματα μικρών και μεγάλων κλώνων) σε ποσοστό απο 10-50% και όχι τόσο στον ελαιόκαρπό, ο όποιος στις πλείστες περιοχές του νησιού έχει ήδη συγκομιστεί κατά 80-100 % .
Βέβαια οι ζημιές στα ελαιόδεντρα μπορούν να αποζημιωθούν μονό απο τα ΠΣΕΑ με τις γνωστούς περιορισμούς και την μακρόχρονη διαδικασία πληρωμής που φθάνει τα 2 και 3 χρόνια Όμως οι ζημιές στον ελαιόκαρπο μπορεί να προκύψουν απο την έκθεση του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (πάγωμα) πράγμα που αν δεν έγινε ακόμη, μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, είτε με την μακρόχρονη παραμονή του χιονιού, είτε με την εκδήλωση παγετών οι όποιοι μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των χιονισμένων βουνών. Γιαυτο συνιστάται, η άμεση συγκομιδή όπου βέβαια αυτό είναι δυνατόν.
Βέβαια οι ζημιές στην παραγωγή θα είναι κυρίως ποιοτικές αφού το ελαιόλαδο απο παγωμένους καρπούς συνήθως παρουσιάζει αύξηση οξύτητας, υπεροξειδίων και συντελεστών Κάπα. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, όπως έγινε το 2011 στην περιοχή Αρκαλοχωρίου, μπορεί να εμφανίσει και σκούρο χρώμα η και δυσάρεστες οσμές.
Και ελπίζεται ότι ο ΕΛΓΑ , δεν θα επιδείξει την ίδια «φιλοσοφία» με την οποία αντιμετώπισε τις ζημιές απο τους καύσωνες της Άνοιξης και θα περιχαρακωθεί πάλι στο αν υπήρξε απώλεια του ελαιοκάρπου η όχι και ότι έγκαιρα θα προχωρήσει στις πρέπουσες ενέργειες.
Πάντως οι παραγωγοί που πλήγωσαν πρεπει να φροντίσουν να υποβάλλουν έγκαιρα σχετικές δηλώσεις στους Δήμους (μερικοί απο τους οποίους ήδη καλώς έκαναν και σχετικές ανακοινώσεις) έχοντας υπόψη ότι οι δηλώσεις για Φυτικό κεφάλαιο πρεπει να γινουν μέσα σε 10 ήμερες (ΠΣΕΑ) και για την παραγωγή μέσα σε 15 ήμερες.
Οι περιοχές οι οποίες φαίνεται ότι επλήγησαν με καταστροφές στα ελαιόδεντρα είναι κυρίως οι ορεινές περιοχές με παλαια υψίκορμα δέντρα των ποικιλιών Τσουνάτη στα Χανιά και Χοντρολιά στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες ζημιές έχουν υποστεί και δέντρα Λιανολιάς σε χαμηλότερες η και πεδινές περιοχές με η χωρίς παραγωγή.
Στα Χανιά περιοχές με τέτοιου είδους ζημιές είναι στο Σέλινο (Φλώρια, Αν. Σέλινο) στην Κίσσαμο (Βλάτος, Έλος, Στροβλές), οι ορεινες περιοχές των Δ. Πλατανιά, Χανιών και Αποκόρωνα.
Στο Ρέθυμνο ζημιές πληροφορούμαστε ότι έγιναν στις περιοχές Αμαρίου και Μυλοπόταμου αλλά και στις χαμηλότερες περιοχές, ενώ στο Ηρακλειο οι ζημιές έγιναν σε διάφορες περιοχές των Δημων Πεδιάδας, Αρχανών , Χερσονήσου κ.α
Στο Λασίθι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές χωρίς αυτό να αποκλείει ότι δεν υπήρξαν και εκεί.
*Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)