ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ. 04-09-2016 . Γ. Κωνστας

Προβλήματα τόσο στα ελαιόδεντρα όσο και στον καρπό τους εχει προκαλέσει η  παρατεταμένη κακοκαιρία  των τελευταίων ημερών. Οι ζημιές επικεντρώνονται στις ελιές των ορεινών και ημιορεινών περιοχών των Χανίων που «φορτώθηκαν» υπερβολικά  με τα χιονια των τελευταίων ημερών.
Ειδικά στις Τσουνάτες ελιές, που ο καρπός τους  δεν  εχε ακόμα  συγκομιστεί, ο κίνδυνος για υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού είναι μεγαλύτερος.

Όπως εξηγεί στα «Χ.Ν.» ο κ. Γιώργος Κουμπούρης ερευνητής και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου οι παραγωγοί μπορούν να πάρουν μια σειρά από μέτρα ώστε να μετριάσουν τη ζημιά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπούρη οι παραγωγοί ως πρώτες κινήσεις μπορούν:

• Άμεσα, όταν δουν τεράστια κλαδιά σπασμένα λόγω τους βάρους του χιονιού και των δυνατών ανέμων να κλαδέψουν τα δέντρα, να λειάνουν τις τομές που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο. Έτσι θα σταματήσουν το σάπισμα του δέντρου. Επίσης είναι αναγκαίο στη συνέχεια να επουλωθεί η πληγή που έχει προκληθεί από το σπάσιμο.
• Πέρα από τις άμεσες και ορατές ζημιές όπως είναι τα σπασίματα, είναι πιθανόν μετά από διάστημα 2-3 μηνών, την Άνοιξη, να παρουσιαστεί ξηράνθιση επειδή τα ελαιόδεντρα έμειναν καλυμμένα με χιόνι για μεγάλο χρονικό διάστημα (7-10 ημέρες). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καρπός επηρεάζεται το ίδιο και η ποιότητα του ελαιόλαδου που θα παράγει. Για αυτό οι παραγωγοί οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα, όσο πιο γρήγορα μπορούν, στο μάζεμα των ελιών και ειδικά της τσουνάτης.

   ΠΡΟΛΗΨΗ
    Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να είναι έτοιμοι και όταν αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα να έχουν πάρει μέτρα. Όπως: •Το μάζεμα των ελαιόδιχτων καθώς εξαιτίας του χιονιού ή των ισχυρών ανέμων μπορούν να σκιστούν και να υποστούν περαιτέρω ζημιές.
• Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων ώστε να να μειωθεί το ύψος τους καθώς όσο πιο ψηλά είναι τόσο πιο ευαίσθητα είναι στους χιονιάδες. Ένα δέντρο χαμηλό έχει πολύ λιγότερα και μικρότερα σπασίματα από τα ψηλά δέντρα.
Για το ζήτημα των αποζημιώσεων οι παραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν τις αναγγελίες των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ ώστε να δηλώσουν τις ζημιές στο φυτικό τους κεφάλαιο αλλά και στα δέντρα.