Αποριας άξιο γιατί δεν γίνονται διαγωνισμοί  από όλους τους Συν/σμους

    Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών ελαιολάδου που διμορφώνονται  σε δημοπρασίες που γίνονται στην Κρήτη, ενώ σταθερά υψηλές αλλα σε χαμηλότερα επίπεδα, διατηρούνται οι τιμες και στα ιδιωτικά ελαιοτριβεία και στο εμπόριο.

Στον διαγωνισμό που έγινε από τον Α.Σ. Ζάκρου Σητείας στις 12 Δεκεμβρίου 2016 για ποσότητα 30 τόνους, οξύτητας 0,4%, συμμετείχαν 5 ενδιαφερόμενοι και η τιμή που κατακυρώθηκε ήταν 3,92€/κιλο

Στον διαγωνισμό που έγινε στο Α.Σ. Σκοπής Σητείας στις 16 Δεκεμβρίου 2016 για ποσότητα 60 τόνων οξύτητας 0,5% , συμμετείχαν τρεις ενδιαφερόμενοι και η τιμή στην οποια κατακυρώθηκε ήταν 3.81 €/κιλο.

Εξάλλου σε εξέλιξη βρίσκεται και διαγωνισμός από τον Α.Σ. Κριτσάς  Λασιθίου για ποσότητα 60 τόνων οξύτητας 0,4%,  με προθεσμία λήξης υποβολής προσφορών στις 22 Δεκεμβρίου όπως φαίνεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr

   Διαπιστώνεται έτσι, ότι αρχίζει να συνειδητοποιείται το γεγονός ότι η διαδικασία των διαγωνισμών είναι οπωσδήποτε καλύτερη γιατί εκτός από την διαφάνεια που παρεχει, τελικά επιτυγχάνει και υψηλότερες τιμές. Ετσι, αποριας άξιο παραμένει το γεγονος ότι η διαδικασια αυτή δεν ακολουθείται, ως θα έπρεπε, από όλους τους Συν/σμους.

 Υποψη οτι, την διαδικασία των διαγωνισμών η δημοπρασιών συνιστά και προωθεί από πέρυσι ο ΣΕΔΗΚ και την διευκολύνει δημοσιεύοντας δωρεάν στην ιστοσελίδα του τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται.

   Βέβαια,  οι τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά με αλλες διαδικασίες διάθεσης, εκτος διαγωνισμών,  καίτοι διατηρούνται αρκετά υψηλές,   είναι  ωστόσο, αρκετά χαμηλότερες από εκείνες των δημοπρασιών.

   Ετσι,  σύμφωνα με το Δελτιο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 20 Δεκεμβρίου  2016,  που έxει ήδη αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα  του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr, οι τιμές για ελαιόλαδο οξυτητας 0,3% κυμαίνονται κυμαίνονται στην Κρήτη από 3,35 -3,55 €/κ και στην Πελοποννησο απο3,20-3,60€/κ.  Σύμφωνα με το ιδιο Δελτίο, στην Ισπανια οι τιμες κυμαινονται  από 3,30-4,30 €/κ και στην Ιταλία 5,60-5,75€/κ.

 *Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)