Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Σημαντικη εκδήλωση  για την Ελια και το Ελαιολαδο πραγματοποιηθηκε στο  Ρεθυμνο  στο ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στα πλαισια της Παγκοσμιας ημερας Ελαιοκομίας που περιλαμβανε εισηγησεις για την συνδεση ελαιοκομιας τουρισμου, βραβευσεις Ξενοδοχείων για την συμβολη τους στην αναδειξη -προωθηση του ελαιολαδου αλλα και θετρικα δρωμενα για την Ελια απο μαθητες Σχολειων

 

 Η εκδηλωση  που οργανωθηκε απο τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασια με την Περιγφερεια Κρητης, το ΜΑΙΧ και τον Δημο Ρεθυμνου, άρχισε με προβολή του ντοκιμαντέρ του ΣΕΔΗΚ « Κρητικό ελαιόλαδο το Μυστικό της Μακροζωίας» και χαιρετισμούς απο τον κ. Μαρινάκη πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ, τον κ. Χνάρη Περιφερειακό Σύμβουλο εκπρόσωπο της Περιφέρειας και τον κ. Κολιοραδάκη, Σχολικό Σύμβουλο Π/βάθμιας εκπαίδευσης.

 

   Η αναγκαιότητα συνεργασίας Ελαιοκομίας και Τουρισμού

theatriko dakoktonoi
   Το προγραμμα της  εκδήλωσης  συνεχίστηκε με την εισήγηση «Αξιοποίηση της Ελιάς και του Ελαιολάδου στην ποιοτική βελτίωση και χρονική επέκταση του Τουρισμού στην Κρήτη» που παρουσιάστηκε από τον Δρ. Νικ. Μιχελάκη Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ ο όποιος επεσήμανε ότι η Ελαιοκομία και ο Τουρισμός που αποτελούν τους δυο κυρίους οικονομικούς πόρους της Κρήτης μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν προς αμοιβαίο όφελος.

   Η ελαιοκομία μπορεί να βοηθήσει στην χρονική επέκταση και την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στην Κρήτη, ενώ ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη και προώθηση του ελαιολάδου. Για να επιτευχθούν όμως αυτά απαιτείται να αναδειχθούν τα Ελαιοκομικά Αρχαιολογικά Μνημεία, τα Μνημειακά ελαιόδεντρα, τα ΕλαιοΜουσεία και να δραστηριοποιηθούν Ελαιο-Ταβέρνες, Ελαιο-Ξενοδοχεία, Ελαιο-Κτήματα, και άλλες ελαιοκομικές δομές που υπάρχουν ήδη η μπορούν να αναπτυχθούν στην Κρήτη.

   Θαυμάσιο το θεατρικό δρώμενο «Δάκος και Δακοκτόνοι»

Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο απόκτησε νεανική ζωντάνια με την παρουσίαση του θεατρικού «Ο Δάκος και οι Δακοκτόνοι» όπου οι μικροί μαθητές της Α1 του 5ου Δημοτικού Ρεθύμνου παρουσίασαν κατά τρόπο εντυπωσιακό την ζωή του Δάκου η αντιμετώπιση του όποιου έχει συνδεθεί με την ιστορία της ελαιοκομίας στην Κρήτη. Οι μικροί μαθητές με περίτεχνες στολές και σκηνικά και κατάλληλη προετοιμασία απο τις Δασκάλες κ.κ. Αϊνατζή, Σαββάκη, Καρολίδου και κ. Καλίτσαρη απέδωσαν θαυμάσια το σενάριο που έγγραψε η συνεργάτιδα του ΣΕΔΗΚ Αγγέλα Μάμου, πρώην Σχολική Σύμβουλος.


      Βραβεύσεις σε Ξενοδοχεία για την ανάδειξη του ελαιολάδου


Κατά την εκδήλωση απονεμήθηκαν σε Ξενοδοχεία 10 καλαίσθητες ονομαστικές πλακετες με    την χρυσή, αργυρη και πράσινη Μινωική ελια (Πιν.3).
Η απονομη έγινε απο τους παριστάμενους εκπροσώπους των Οργανωτών κ. Μαρινάκη, Πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ, κ. Χνάρη Περιφερειακό Σύμβουλο, Πρόεδρο Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, κ. Αγριμάκη Δημ. Σύμβουλο Ρεθύμνου.
Η αξιολόγηση των εκθέσεων που υπέβαλαν τα ενδιαφερόμενα για βραβεύσεις Ξενοδοχεία έγινε απο Επιστημονική

 vraveia ksenodoxeia

Επιτροπή που αποτελέστηκε απο τους πανεπιστημιακούς:


-Ζοπουνίδη Κώστα, Καθηγ. Τμ. Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης.
-Μπαουράκη Γιώργο, Δρ. Οικονομολόγο Δ/ντη ΜΑΙΧ
-Δράκο Περικλή Καθ. Ε.ΔΙ.Π. Τμ. Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης


Έπαινοι απονεμηθήκαν και στους μαθητές του Α1 του 5ου Δημοτικού Ρεθύμνου που παρουσίασαν το θεατρικό απο τον κ. Κολιοραδάκη Σχολικό Σύμβουλο ενώ έπαινοι απονεμηθήκαν απο τον Πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκη και στον Δ/ντη του Σχολείου κ. Φωτάκη και τους Δασκάλους κ.κ. Αϊνατζή, Σαββάκη, Καρολίδου και κ. Καλίτσαρη

Διαπιστώσεις και Συμπεράσματα


Οι εκδηλωσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς» στην Κρήτη, παρά τον επετειακό και εορταστικό χαρακτήρα τους έδωσαν την ευκαιρία για σοβαρές διαπιστώσεις και σημαντικά συμπεράσματα. Μερικά από αυτά ήταν:


-Η έκθλιψη του ελαιοκάρπου στα Ελαιοτριβεία, από πλευράς εγκαταστάσεων και εξοπλισμών βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Σχετική υστέρηση υπάρχει στην τήρηση των κανόνων στην λειτουργία. Η χρήση πλαστικών σακιών κατά την παραλαβή του ελαιοκάρπου και πλαστικών δοχείων, σωλήνων κλπ κατά την διαδικασία παραλαβής και αποθήκευσης του ελαιολαδου πρεπει να αποφευχθούν.


- Η διάθεση του ελαιολάδου από πλευράς παραγωγών φαίνεται ότι υστερεί. Οι τιμές παραγωγού στην Κρητη είναι χαμηλότερες ενώ η ποιότητα δεν υστερεί. Έμφαση πρεπει να δοθεί στην τυποποίηση με συμμετοχή των παραγωγών και στην διάθεση του χύμα με διαγωνισμούς και δημοπρασίες.


Ελαιοκομία και Τουρισμός αποτελούν κλάδους συνεργικούς στην Κρητη που μπορούν και πρεπει να συνεριστούν μεταξύ τους προς αμοιβαίο όφελος.


Τα Ξενοδοχεία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάδειξη και προώθηση του ελαιολαδου με πολλούς τροπους επιτυγχάνοντας χρονική διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του Τουρισμού Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αξιοποιήσει τα στοιχεία της πολιτιστικής και υγιεινής άξιας του ελαιολαδου στην Κρητη αναδεικνύοντας τα Ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα, τ ΕλαιοΜουσεία, τις ΕλαιοΤαβερνες, τα ΕλαιοΞενοδοχέια κ.α.


Η Εκπαιδευτικοί μπορούν να συνεργαστούν με την αυτοδιοίκηση και να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την πολιτιστική και υγιεινή αξία του ελαιολαδου

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)