Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ελαιοκομίας 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
  Σειρά απο ενημερωτικές - πανηγυρικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν πρόσφατα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο προς τιμήν της ελιάς και του ελαιολάδου στα πλαίσια της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας 2016», απο τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, τους οικείους Δήμους και άλλους φορείς.


Η εκδήλωση στα Χανιά, που έγινε στο ΜΑΙΧ το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, άρχισε με προβολή του ντοκιμαντέρ του ΣΕΔΗΚ «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη» και χαιρετισμούς που απεύθυναν η Βουλευτής Χανίων κ. Βαγιωνάκη, ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινακης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας και ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας κ. Ζερβάκης.


Τα κρίσιμα σημεία της έκθλιψης του ελαιοκάρπου


Με την εισήγηση : Ορθές πρακτικές στην έκθλιψη του ελαιοκάρπου» που παρουσιάστηκε απο τον Μαν. Μιχελινάκη Χημικό του εργαστηρίου ελαιολάδου της Ένωσης Ηρακλείου στην συνεχεία, αναλύθηκαν τα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας της έκθλιψης του ελαιοκάρπου που επηρεάζουν την ποιότητα. Ειδική αναφορά έγινε στην αποφυγή χρήσης πλαστικών σακιών κατά την παραλαβή και αποθήκευση του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία, όπως και για την αποφυγή χρήσης πλαστικών σωλήνων και δοχείων κατά την διαδικασία της έκθλιψης..


Εντυπωσιακό το θεατρικό «Το ελάϊνο κρεβάτι του Οδυσσέα»


theatriko epalΕντυπωσιακή ήταν η θεατρική παράσταση με τίτλο «Το ελάϊνο κρεβάτι του Οδυσσέα» που ακολούθησε. Το σενάριο του θεατρικού, που έγγραψε η συνεργάτιδα του ΣΕΔΗΚ Αγγέλα Μάλμου, πρ. Σχολική Σύμβουλος με βάση σχετικούς στίχους τις Οδύσσειας, αποδόθηκε θαυμάσια απο μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ με την συνδρομή και τον συντονισμό των καθηγητριών τους κ. κ. Κωτσάκη, Μαλακάκη, και Χατζηδάκη.
Το θεατρικό ήταν πολύ εντυπωσιακό και απο πλευράς σκηνοθεσίας και ενδυμασιών αλλά και λογω των πολλαπλών συμβολισμών του.
Ο Όμηρος, με την πράξη του Οδυσσέα να χρησιμοποιήσει ένα δέντρο Ελιάς για πόδι του συζυγικού κρεβατιού του προφανώς ήθελε να αποδώσει στην Ελιά διαφόρους συμβολισμούς Ένας απο αυτούς μπορεί να ήταν ότι ο «παμπόνηρος» Οδυσσέας πίστευε ότι η ελιά θα μπορούσε να διαφυλάξει αγνή την συζυγική του κλίνη.
Ένας δεύτερος ίσως ήταν ότι η Ελια θα μπορούσε να προφυλάξει απο κλοπή το κρεβάτι του, αφού κάνεις δεν μπορούσε να το μετακινήσει με την βαθειά ριζωμένη ελιά στην οποία στηριζόταν!
Και ένας τρίτος είναι ότι η Ελιά αποτελούσε ένα σύμβολο ειρήνης αφού αποκαθιστούσε την πίστη της Πηνελόπης για την ταυτότητα του Οδυσσέα, όταν μετά απο τόσα χρόνια απουσίας του δεν τον αναγνώριζε πια.

Πολλές οι βραβεύσεις στην έκθλιψη, αλλά όχι και στην διάθεση!

Ακολούθησε η απονομή Βραβεύσεων σε Ελαιοτριβεία για τη Εφαρμογή ορθών πρακτικών στην έκθλιψη και διάθεση του Ελαιολάδου.
vraveio kritsaΚατά την απονομή των βραβεύσεων επισημάνθηκε ότι στόχος τους είναι η αύξηση της άμιλλας μεταξύ των ελαιοτριβείων ώστε να υπάρξει μια συνεχής βελτίωση στις πρακτικές της έκθλιψης, όπου η γενική κατάσταση στην Κρήτη φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιητική. Ανάλογος είναι ο στόχος και των βραβεύσεων για των ορθών πρακτικών στην διάθεση του ελαιολάδου, όπου τα ελαιοτριβεία παίζουν τελευταία ρόλο κομβικής σημασίας, χωρίς όμως τα αποτελέσματα να είναι ικανοποιητικά.vraveio botzakis terracreta
Αυτό, όπως υπογραμμίστηκε απεικονίστηκε και απο τα βραβεία για τις ορθές πρακτικές διάθεσης, όπου απονεμήθηκε μόνο ένα αργυρό και κανένα χρυσό, αλλά αποδεικνύεται και στην πράξη και απο τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη, οι οποίες παρά το ότι πρόσφατα ανέβηκαν στα 3,5€/κ, συνήθως είναι χαμηλότερες όχι μόνο απο την Ιταλία όπου τελευταία κυμαίνονται στα 6 €/κ και την Ισπανία όπου κυμαίνονται στα 4€/κ, αλλά και απο την Πελοπόννησο όπου σε δημοπρασίες κυμαίνονται στα 4,20 €
Η αξιολόγηση των στοιχείων που υπέβαλαν τα Ελαιοτριβεία έγινε απο Επιστημονικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν απο επιστήμονες που προτάθηκαν απο επιστημονικούς φορείς της Κρήτης.


Η επιτροπη εκθλιψης αποτελέστηκε από τους:


-Κουτσαυτάκη Αριστείδη, Δρ.Γεωπόνο, πρ. Ερευνητή Ινστιτούτου Ελιάς, εκπρόσωπο ΓΕΩΤΕΕ Παρ. Κρήτης
-Μιχελινάκη Μανόλη, Χημικό εργαστηρίου ελαιολάδου Ένωσης Ηρακλείου, εκπρόσωπο Ένωσης Ελλήνων Χημικών Π.Τ. Κρήτης
-Λυδάκη Δημήτριο, Ομότιμο Καθηγητή Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας και Τροφίμων ΤΕΙ Κρήτης


Η επιτροπή διάθεσης αποτελέστηκε απο τους:


- Μπαουράκη Γεώργιο, Δρ. Οικονομολόγο, Δ/ντη ΜΑΙΧ
-Γαγάνη Χρυσοβαλάντη, Αναπλ. Καθηγητή, εκπρόσωπο Τμ. Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιου Κρήτης
-Ξανθό Γεώργιο, Επίκουρο Καθηγητή Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας ΤΕΙ Κρήτης,
-Αρτεμάκη Μιχάλη, Οικονομολόγο, εκπρόσωπο Οικονομικού Επιμελητήριου Π.Τ. Δυτικής Κρήτης.


Τα Βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν καλαίσθητες πλακέτες με την χρυσή, αργυρή και πράσινη Μινωική Ελιά που για την έκθλιψη ήταν 11 και για την διάθεση 9, ενώ απονεμηθήκαν και 2 Έπαινοι για την Έκθλιψη και 2 για την διάθεση. (Πιν.1)

vraveia elaiotriveia


Η απονομή έγινε απο τους παριστάμενους κ.κ. Βαγιωνάκη Βάλια Βουλευτή Χανίων, Καλογερή Νίκο, Αντιπεριφερειάρχη, Μαρινάκη Γιώργο Πρόεδρο ΣΕΔΗΚ, Βάμβουκα Τάσο Δήμαρχο Χανίων, Σταυρουλάκη Σταύρο, Αντιδήμαρχο Αποκορώνου και Κονταξάκη Ευτύχη Δημ. Σύμβουλο Χανίων.


vraveiaΈπαινοι απονεμήθηκαν και στους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ που παρουσίασαν το θεατρικό απο τον Δ/ντή του Σχολείου κ. Ψαράκη Θεόδωρο, καθώς και στους καθηγητές τους κ. κ. Κωτσάκη, Μαλακάκη και Χατζηδάκη απο τον Δ/ντη Δ/θμιας εκπαίδευσης κ. Ζερβάκη Στέλιο.

 

 

 

 

mathites elaioedesmata maix
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έκθεση συσκευασιών και γευσιγνωσίας ελαιολάδου στην οποία συμμετείχαν τα βραβευθέντα ελαιοτριβεία και με γευσιγνωσία ελαιοδεσμάτων που προσφέρθηκαν απο τους Οργανωτές στους μαθητές και βραβευθέντες

 

 

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)