Ημερίδα συνδεσης Ελαιοκομιας Τουρισμου στην Κρητη
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 30-11-2016
Η συνεργασία του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό όπως επανειλημμένως έχει τονιστεί, είναι απαραίτητη, αφού θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η ελαιοκομία αποτελεί το κυρίαρχο πυλώνα του αγροτικού τομέα της Κρήτης, αποτελώντας τη βασική πηγή εισοδήματος για το μεγαλύτερο μέρος του ντόπιου πληθυσμού. Η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ η υψηλή διατροφική του αξία και οι ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία είναι επίσης αναγνωρισμένες.
Ωστόσο, φαίνεται πως το χρυσάφι αυτού του νησιού, παραμένει αναξιοποίητο, κυρίως γιατί δεν έχει γίνει αντιληπτό από το σύνολο των φορέων που ασχολούνται με αυτό, πως το προϊόν αυτό μπορεί να πάρει προστιθέμενη αξία και με σωστές πρακτικές να διατεθεί, να προβληθεί, να αναδειχτεί αλλά και να προωθηθεί στις διεθνείς αγορές.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τοπικού προϊόντος πρέπει να αναδειχτούν. Η διάθεση του ελαιολάδου γίνεται σήμερα σε μορφή χύμα σε ποσοστό 90% και η διαδικασία της τυποποίησης είναι μονόδρομος. Η κατανάλωση ελαιολάδου αντί σπορέλαιων στους χώρους μαζικής εστίασης του νησιού, πρέπει να γενικευτεί ώστε να αποφέρει μεγαλύτερο εισόδημα, όχι μόνο στους παραγωγούς αλλά και στους επαγγελματίες του κλάδου.
Η παρουσία του κρητικού ελαιολάδου στις τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και εστιατόρια αποτελεί ένα βασικό βήμα, το οποίο έπεται της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου από τους ίδιους τους κρητικούς.
O ΣΕΔΗΚ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την προώθηση του κρητικού ελαιολάδου, εξέδωσε βιβλία με την ιστορία της κρητικής ελιάς και την αξία του ελαιόλαδου, τα οποία μοιράστηκαν στους τουρίστες, ενώ χθες στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ, στο Σπίτι του Πολιτισμού, με αφορμή την 26η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, βράβευσε τα ξενοδοχεία του νησιού που συνέβαλαν στη διαδικασία της προώθησης και ανάδειξης του κρητικού ελαιολάδου. Πρόκειται για ένα κίνητρο για τους επιχειρηματίες του κλάδου με στόχο ολοένα και περισσότερες μονάδες του νησιού να προχωρήσουν στη χρήση του ελαιολάδου, ώστε αυτό να γίνει γνωστό στους επισκέπτες.
Την ίδια ώρα η Ελαιοκομία εχει μια ιστορία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την παράδοση της Κρήτης, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την προσέλκυση τουριστών που θέλουν να δουν από κοντά μνημειακά ελαιόδεντρα, ελαιοκομικά αρχαιολογικά μνημεία, ελαιομουσεία, ελαιοταβέρνες, αλλά και ελαιοξενοδοχεία.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε δράσεις με τους ξενοδόχους μας, στους οποίους έχουμε δώσει βιβλία με ερωτηματολόγια, μέσω των οποίων επικοινωνούν με τους πελάτες τους και κυρίως με τα νέα παιδιά, που συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγια, και παίρνουν το βιβλίο, στο οποίο καταγράφεται όλη η ιστορία της ελιάς από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα και στο οποίο τονίζεται η υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος. Το λάδι είναι ένα χρυσάφι το οποίο δεν ξέρουμε ότι το έχουμε. Δυστυχώς δεν το έχουμε διαχειριστεί μέχρι τώρα πολύ καλά. Από τα πιο αρχαία χρόνια έχουμε μνημεία, αγγεία και παραστάσεις που μαρτυρούν την ιερή σχέση που είχε το λάδι με την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού μας. Θεωρώ ότι τον πρωτογενή τομέα πρέπει να τον δούμε πολύ πιο σοβαρά. Αν δεν τον στηρίξουν οι δυνάμενοι είτε καταναλωτές, είτε επιχειρηματίες, όταν δεν θα έχουμε πρωτογενή τομέα, τότε θα αναζητήσουμε κάτι που θα λείπει από την παραγωγική διαδικασία. Καμία κρίση ποτέ στον κόσμο δεν ξεπεράστηκε χωρίς τη σημαντικότερη συμβολή του πρωτογενή τομέα».
Από την πλευρά του ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, τόνισε: «Είναι διαπιστωμένο ότι στην Κρήτη, όπου η παραγωγή του ελαιολάδου αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους του νησιού και μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τις βασικές πηγές εισοδήματος του τόπου, τα τελευταία χρόνια, ενώ από πλευράς ποιότητας παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες δακοκτονίας, εξακολουθεί να παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, από την πλευρά της διάθεσης υστερεί. Αυτό απεικονίστηκε και από τις βραβεύσεις των ελαιοτριβείων που έγιναν το Σάββατο στα Χανιά, όπου αν και ήταν πάρα πολλές οι βραβεύσεις για την έκθλιψη, για τη διάθεση ελαιολάδου οι βραβεύσεις δεν ήταν ανάλογες. Δεν βρέθηκε κανένας που να μπορεί να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα για το βραβείο της «χρυσής μινωικής ελιάς» - ένας πήρε «αργυρή» και οι υπόλοιποι πήραν «πράσινη». Αυτό σημαίνει ότι η Κρήτη έχει ένα έλλειμμα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσει για να σταματήσει αυτή η κατάσταση, όπου οι τιμές στην Ιταλία φτάνουν τα 6 ευρώ, στην Ισπανία πλησιάζουν τα 4,5 και η Κρήτη να υστερεί ακόμα και έναντι της Πελοποννήσου, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.
Από την άλλη πλευρά με δεδομένα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τουρισμό και οι τουριστικοί παράγοντες θέλουν να αυξηθεί χρονικά αφενός η περίοδος η τουριστική και αφετέρου να βελτιωθεί και η ποιότητα των επισκεπτών, εμείς προσπαθούμε μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις και σειρά άλλων δράσεων που διοργανώνει ο ΣΕΔΗΚ, να αξιοποιήσουμε την ελαιοκομία γενικότερα και το ελαιόλαδο, ώστε να επιτύχουμε μια ανάπτυξη του τουρισμού και στη βάση της επιμήκυνσης, αλλά και της ποιότητας. Σαν πρώτο βήμα θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη βράβευση των ξενοδοχείων που πρωτοπορούν, στον τομέα της ανάδειξης και προώθησης του κρητικού ελαιολάδου, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες μέσα στα ξενοδοχεία.
Επίσης θα πρέπει να επιχειρήσουμε σε συνεργασία με τους παράγοντες του Τουρισμού, αλλά και τους παράγοντες της Περιφέρειας και των Δήμων να αναπτύξουμε και άλλες δραστηριότητες, που θα καταστήσουν εφικτό αυτό τον στόχο. Βέβαια αυτό χρειάζεται πολλά πράγματα αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές σε επίπεδο Κρήτης για να έρχονται εδώ τουρίστες και το χειμώνα. Αυτό που κυριαρχεί στην Κρήτη αυτή την περίοδο είναι η Ελαιοκομία και η επεξεργασία της ελιάς. Άρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία».
Ο κ. Μαρινάκης, επεσήμανε επίσης την σπουδαιότητα τυποποίησης του ελαιολάδου, τονίζοντας ότι η διάθεση του χύδην δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει στην κατεύθυνση της προστιθεμένης αξίας: «Η χρονιά φέτος, είναι πολύ κακή, καθώς μετά την αποτυχημένη διαδικασία της δακοκτονίας είχαμε και την ανομβρία που ολοκλήρωσε το κακό. Για αυτό και οι τιμές έχουν ανέβει, όμως και πάλι δεν είμαστε στο επιθυμητό επίπεδο. Στην Πελοπόννησο πουλήθηκε προ ημερών 4,50 ευρώ, εμείς είμαστε περίπου ένα ευρώ κάτω. Γενικά όταν ένα προϊόν το διαχειρίζεται κανείς χύδην χωρίς οργάνωση ή χωρίς μια επικαιροποίηση διαδικασιών δραστηριοτήτων και εμπορικών συνηθειών και δεν καταλήγουμε να κάνουμε αυτό που ζητάμε εδώ και χρόνια, δηλαδή δημοπρατήρια λαδιού, τότε ο παραγωγός δεν θα καταλαβαίνει τη διαφορά. Ο κατακερματισμός δυνάμεων δεν είναι επ' ωφελεία κανενός. Πρέπει να δούμε το θέμα του ΠΟΠ Κρήτης. Το προϊόν ενός μεγάλου παραγωγού της Κρήτης δεν φτάνει ούτε για να δογματίσει ένα μεγάλο ράφι του εξωτερικού. Είναι πολύ μικρές οι ποσότητες αυτές για να μπορεί μια ετικέτα μόνη της να διεκδικήσει τον εμπορικό της χώρο και την αξία του προϊόντος. Έτσι οι προσπάθειες καταντούν ατελέσφορες. Σαφώς υπάρχουν κάποιοι που πάνε καλά αλλά δεν δημιουργούν υπεραξία για το νησί, για το προϊόν και για τους παραγωγούς», είπε χαρακτηριστικά.
Οι μαθητές μαθαίνουν για την ελιά και το λάδι στην Κρήτη
Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ στο Ρέθυμνο στο Σπίτι του Πολιτισμού με θέμα «Ελιά και λάδι στην Κρήτη: Πολιτισμός-ποιότητα-υγεία-οικονομία», έγινε η προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ, ενώ τα παιδιά της Α1 Δημοτικού του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα «Ο δάκος και η δακοκτονία» και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους, αφού απέδωσαν με εύστοχο τρόπο τόσο το πρόβλημα που δημιουργεί ο δάκος στην ελιά όσο και η ίδια η δακοκτονία, ενώ βραβεύτηκαν από τον ΣΕΔΗΚ για τις δραστηριότητές τους.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σπουδαιότητα ευαισθητοποίησης των παιδιών σε σχέση με την κατανάλωση του ελαιολάδου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αποβλέπουμε στο να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας, που είναι οι αποδέκτες των κακών πλέον συνηθειών που επικράτησαν στο νησί μας και από το νησί υπόδειγμα για την κρητική διατροφή, καταντήσαμε να έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά.
Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου. Μέσα από τα παιδιά ευαισθητοποιούμε και τους γονείς. Τα παιδιά μας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό δρώμενο για τον δάκο και τη δακοκτονία και με αφορμή αυτό, θέλω να επισημάνω ότι με το να μην αποκεντρώνουμε τη δράση στις Περιφέρειες και τους Δήμους και με το να επιμένει το κράτος να κρατά κάποιες λειτουργίες κεντρικά, κάθε φορά η δακοκτονία αποτυγχάνει, γιατί είναι θύμα της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων.
Κάνω λοιπόν μια έκκληση και προς το υπουργείο να καταλάβουμε όλοι ότι το λάδι μας, αυτό το χρυσάφι μας, πρέπει να το προστατεύσουμε και να το διαφυλάξουμε. Παράλληλα να τονίσω ότι προ ημερών βραβεύσαμε τα ελαιοτριβεία για τον τρόπο που εκθλίβουν την ελιά και τον τρόπο που διαθέτουν το προϊόν. Παρεμβαίνουμε σε όλη τη διαδικασία και προσπαθούμε με τις πενιχρές μας δυνάμεις και με τη συνεργασία όσων πιστεύουν σε εμάς να ενημερώσουμε τους παραγωγούς μας και τους καταναλωτές για την αξία του προϊόντος».
Τα ξενοδοχεία που βραβεύτηκαν
Grecotel Creta Palace, Ν. Δασκαλαντωνάκη: Χρυσή Ελιά
Ερμής, Όμιλος Μαμιδάκη: Χρυσή Ελιά
Aquila Rithymna Beach, Δασκαλανατωνάκης Τ: Αργυρή Ελιά
Candia Park Vilage T.E.I.E.M: Αργυρή Ελιά
Pilot, Παπαδάκης Γιώργος: Αργυρή
Αnemos Luxury Grand Resort: Αργυρή
Maleme Mare, Καραμπαδάκης Γιώργος: Πράσινη
Creta Royal, Κρητικός Αστήρ: Πράσινη
Ionia Suites, Υιοί Αφών Δελήμπαση: Πράσινη
Cactus Hotels, Θ. Χαλκιαδάκης Α.Ε: Πράσινη
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης Ξενοδοχείων για την ανάδειξη -κατανάλωση ελαιολάδου αποτελείτο από τους: Κώστα Ζοπουνίδη, καθηγητή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Γεώργιος Μπαουράκης, Δρ οικονομολόγος, διευθυντής ΜΑΙΧ και ο Περικλής Δράκος, καθηγητής ΕΔΙΠ στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.