Υπερβολικές σε κάποιες περιοχές αλλά τελείως ανεπαρκείς σε άλλες

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Έπεσαν επί τέλους οι «πολυπόθητες» βροχές και στην Κρήτη και φυσικά ικανοποίησαν την πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, αφού αποσόβησαν την επιδείνωση της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει τα ελαιόδεντρα και ο ελαιόκαρπος, ιδίως στους ξερικούς ελαιώνες του νησιού. Όμως, φυσικά δε μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που είχε υποστεί η παραγωγή απο τους καύσωνες της Άνοιξης, τις οποιες ΕΛΓΑ και ΥπΑΑΤ εξακολουθούν προκλητικά να παραβλέπουν .


Βέβαια ο κύριος όγκος των βροχών αυτών έπεσε κυρίως την 31 Οκτωβρίου οπότε και κάλυψαν σχεδόν όλη την Κρήτη, ενώ οι βροχές που έπεσαν μετα τις 7 Νοέμβριου, εκτος της περιοχής Κολυμβαρίου, ηταν μάλλον ασημαντες.


Πάντως, οι βροχές αυτές ενώ γενικά ηταν απο ικανοποιητικές έως υπερβολικές στις περισσότερες περιοχές του νησιού, σε μερικές περιοχές ηταν τελείως ανεπαρκείς.

 

vroxoprotseis


Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Μωρολόγος κ. Μαν. Λεκκας, στις περισσότερες περιοχές του νησιού κυμάνθηκαν απο 40-100mm (Σχ.1,2,3,4) και επομένως ηταν ικανοποιητικές για τις Ελιές. Όμως σε κάποιες περιοχές ηταν υπερβολικές αλλά ευτυχώς χωρίς ζημιές (Ασκύφου 176, Φαλάσαρνα 149), ενώ σε κάποιες άλλες ηταν τελείως ανεπαρκείς (Γαύδος 2, Παλιόχωρα 9, Ελαφονησι13, Μοίρες 11, Τυμπάκι 19, Φινοκαλιά 14 και Ελούντα 19) Απο πλευράς γεωγραφικής κατανομής ηταν υψηλότερες στα Χανιά (50-120mm), χαμηλότερες στο Ρέθυμνο (40-80 mm) και ακόμη χαμηλότερες (30-75mm) στο Ηράκλειο και Λασίθι.


Οπωσδήποτε, σε κάθε περίπτωση, η επίδραση των βροχών αυτών στους ελαιώνες θα είναι θετική, αφού θα συντελέσει στην ανάνηψη των ταλαιπωρημένων απο την ξηρασία ελαιοδέντρων και παράλληλα θα συντελέσουν στο να αποκατασταθεί ο συρρικνωμένος απο την ξηρασία ελαιόκαρπος και να αρχίσει να αυξάνεται και να εμπλουτίζεται σε λαδι.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)