Καλές οι αποδόσεις αλλά όχι καλές οξύτητες

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου που άρχισε σποραδικά από τα μέσα Οκτωβρίου σε κάποιες περιοχές στην Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα , άρχισε πλέον, μετά και τις βροχοπτώσεις στα τέλη Οκτώβριου και σε διάφορες περιοχές στην Κρήτη ενώ μετά τις 15 Νοέμβριου, αναμένεται να γενικευτεί σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας.


prota ladiaΑπό πολύ νωρίς όμως, αρχές Οκτωβρίου, άρχισε και στην Ελλάδα σε συγκεκριμένες περιοχές που για ειδικούς λόγους συνήθως προηγούνται κάθε χρόνο.


Στην Πελοπόννησο, ο Συν/σμος Αγ. Αποστόλων έκανε ήδη την πρώτη πώληση 100 τόνων λαδιού οξύτητας 0,5ο με 4€/κ, αλλά και ο Συν/σμος Κορυφασίου Μεσσηνίας πούλησε ήδη 30 τόνους της πρώιμης Μαυρολιάς με 3,20€/κ.


Στην Κρήτη οι βροχές της 31 Οκτώβριου έδωσαν το «εναρκτήριο λάκτισμα» και η συγκομιδή που είχε ήδη αρχίσει πριν απο τις 15 Οκτώβριου στην Σπηλιά Κισάμου, άρχισε ήδη και σε άλλες περιοχές.


Στο Κολυμβάρι Κισάμου το ελαιοτριβείο Σπ. Τζερανη που άρχισε από τις πρώτες Νοεμβρίου έχει ήδη παράγει 12,5 τόνους λάδι με μέση απόδοση 4,4/1 και οξύτητα 0,55% Στον Αστρικα Κισάμου στο ελαιοτριβείο «Κολυμπάρι ΑΕ» που άρχισε πριν μερικές μέρες οι αποδόσεις καρπού σε λαδι ηταν 4,5-5/1 και οι οξύτητες σε βιολογικά ελαιόλαδα αρκετά καλές 0,3-0,4%, όχι όμως και σε συμβατικά που ηταν και μέχρι 1,5 ενώ ο καρπός είχε εμφανή προσβολή από Γλοιοσπόριο.


Στους Δήμους Χανίων και Αποκορώνου κάποια ελαιοτριβεία πληροφορηθήκαμε ότι άρχισαν και οι αποδόσεις και οξύτητες είναι παρόμοιες με εκείνες της Κισάμου


Στο Πέραμα Ρεθύμνου στο ελαιοτριβείο «Μπράχιμο» που άρχισε από τις πρώτες του μηνά και έχει παράγει περίπου 10 τόνους λαδι και οι αποδόσεις ηταν 4-5/1 και οι οξύτητες όχι καλές 1-2 %.


Στα Καλέσα στο Ηράκλειο στο ελαιοτριβείο Αλμπαντακη, που άρχισε πριν μερικές μέρες και έχει παράγει περίπου 20 τόνους λάδι, οι αποδόσεις είναι επίσης καλές 3,9-4,4/1 αλλά οι οξύτητες όχι τόσο καλές 0,6-0,8%


Σε άλλες περιοχές της Κρήτης όπως Θραψανό, Αγ. Μύρωνα, Ζάκρο, Κριτσά συμφωνα με πληροφορίες μας συγκομιδή θα αρχίσει μετά τις 20 Νοεμβρίου.


Πάντως, θα πρεπει να σημειωθεί ότι, για καλύτερη αξιοποίηση των βροχών, ιδίως στην Κρήτη όπου καθυστέρησαν σημαντικά, να ελθουν, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστο ενός μηνός με ηλιοφάνεια ώστε να αυξηθεί η ελαίωση του καρπού και οι αποδόσεις σε λαδι να γίνουν ικανοποιητικές. Επομένως, αν δεν υπάρχουν άλλοι ειδικοί λόγοι, καλο είναι η συγκομιδή, ιδίως στους ξερικούς ελαιώνες να αρχισει προς τα τελη του μήνα.


Εξάλλου, σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Χανίων, η συγκομιδή θα πρεπει να καθυστερήσει τουλάχιστο 30 μερες μετα τον τελευταίο ψεκασμό.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)