Προσπάθεια κάμψης των τιμών στην Ισπανία απο Ιταλούς αγοραστές.

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η άνοδος στις τιμές του Ελαιόλαδου που άρχισε απο τις περασμένες βδομάδες στην Ιταλία και Ελλάδα δείχνει να συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα και παράλληλα να επεκτείνεται κάπως και στην Ισπανία.


times8 11 16Βασικός παράγων της εξέλιξης αυτής φαίνεται να είναι η διαφαινόμενη μεγάλη μείωση της ερχόμενης παραγωγής, όχι μόνο στην Ιταλία, Ελλάδα και Τυνησία αλλά και στην Ισπανία, σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε MME της Ισπανίας.


Συνέπεια δε της εξέλιξης αυτής,φαινεται οτι είναι  το γεγονός οτι Ιταλοί Μεσίτες «εισέβαλαν» στην Ισπανία και προσπάθησαν να κλείσουν ποσότητες ελαιολάδου με τιμη 2,95€/κ και παραδοση τον Δεκεμβριο. Κι αυτό γιατι, κατά τα δημοσιευματα, γνωρίζουν ότι τότε θα εχει προχωρήσει η συγκομιδή και στην Ισπανία και θα υπαρχουν διαθέσιμοι περι τους 750.000 τονοι ελαιολάδου.


Στην Ισπανία, πάντως, αρχές Νοεμβρίου και ενώ η συγκομιδή αρχισε, οι τιμές για νέα έξτρα παρθένα κυμάνθηκαν απο 3,40 - 3,55€/κ, ενώ και τα παλαια παρουσίασαν αυξητική τάση και την εβδομάδα 2-8/11 συμφωνα με το Δελτίο Τιμων του ΣΕΔΗΚ, κυμάνθηκαν από 3,05-3,60€/κ .


Στην Ιταλία, η άνοδος των τιμών που άρχισε απο τις αρχές Οκτωβρίου συνεχίστηκε μέχρι και την βδομάδα 1-6 Νοέμβριου και έφτασε στα 5,86 €/κ στην αγορά του Bari, ενώ και η μέση τιμή σε επίπεδο χώρας αυξήθηκε ανάλογα φθάνοντας στα 5,50€/κ


Στην Ελλάδα οι ανοδικές τάσεις που άρχισαν από τα μέσα Οκτωβρίου συνεχίζονται, κυρίως στις περιπτώσεις δημοπρασιών, φθάνοντας μέχρι και 4,10 €/κ στον Συν/σμο των Αγ. Αποστόλων Λακωνίας για νέο ελαιόλαδο και στα 3,20 στον Συν/σμο Κορυφασίου Μεσσηνίας για ελαιόλαδο Μαυρελιάς.


Στην Κρήτη, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 8-11-16 (www.sedik.gr) παρατηρήθηκαν κάποιες ελαφρές αυξήσεις της τάξεως 0,05 -0,10 €/κ σε ορισμένες επιχειρήσεις και κυμάνθηκαν από 2,90-3,20 €/κ, ενώ στην Πελοπόννησο-Νησιά κυμανθηκαν από 3,0-3,05€/κ.


Βέβαια, οι εξελιξεις αυτές αποτελούν ενθαρρυντική ένδειξη αλλά οπωσδήποτε δεν μπορούν να προεξοφλήσουν την κατάσταση όταν γενικευτεί η συγκομιδή και παρουσιαστούν τα νέα λάδια στην αγορά. Τότε, δεν είναι γνωστό πώς θα αντιδράσουν οι μικροί αλλά με μεγάλες ανάγκες παραγωγοί στις πιέσεις του εμπορίου για χαμηλότερες τιμές.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)