Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

 

Άρχισε ήδη σποραδικά η συγκομιδή του ελαιοκάρπου σε κάποιες περιοχές της Μεσογείου, αλλά η κανονική έναρξη και η γενίκευση της αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη.


Όπως πληροφορούμαστε η συγκομιδή άρχισε σε μερικές περιοχές της Νότιας Ιταλίας με στόχο την παραγωγή αγουρόλαδου αλλά και για αποφυγή προσβολών απο τον Δάκο.


sigkomidi16Άρχισε επίσης και στην Πελοπόννησο όπου ο Συν/σμος Αγ. Αποστόλων έκανε, όπως κάθε χρόνο, την πρώτη πώληση 100 τόνων λαδιού οξύτητας 0,5 , με τιμή 4 €/κ.


Αρχή όμως της φετινής συγκομιδής θεωρητικά έγινε και στην Κρήτη, στην περιοχή της Σπηλιάς στο Κολυμπάρι, όπως τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται..


Ωστόσο η πλήρης έναρξη της συγκομιδής και η είσοδος της νέας εσοδείας στην αγορά αναμένεται πρακτικά να γίνει μετά τις 15 Νοέμβριου, εάν βέβαια στο μεταξύ υπάρξει και κάποια βροχή η οποία θα επιτρέψει στον ήδη συρρικνωμένο καρπό να αναλάβει και να αποκτήσει μια αξιόλογη ελαιοπεριεκτικότητα.


Η παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί στην Κρήτη απο την αρχή του χρόνου έχει φέρει σε πολλές περιοχές τα ελαιόδεντρα σε άσχημη κατάσταση και τον ελαιόκαρπο σε αδυναμία να αναπτυχθεί και να συνθέσει ελαιόλαδο. Μονό οι αρδευόμενοι ελαιώνες δεν έχουν πρόβλημα ανομβρίας, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα δακοπροσβολών. Αλλά οι πολυπόθητες βροχές φαίνεται να καθυστερούν και να αυξάνοντας την αγωνία παραγωγών, ελαιοτριβείων, διακινητών και έμπορων.


Πρόβλημα όμως ανομβρίας φαίνεται να υπάρχει και στην Ισπανία. Η αγωνία για βροχές είναι μεγαλη και οι προβλέψεις για την εξελιξη της παραγωγής δυσοίωνες. Παράγοντες του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Ισπανίας (αντιστοίχου του ΣΕΔΗΚ) θεωρούν ότι ακόμη και αν βρέξει, η κατάσταση για μερικούς ελαιώνες δεν είναι αναστρέψιμη. Κάποια βροχή 20mm που έγινε σε λίγες περιοχές δεν φαίνεται να διορθώνει την κατάσταση!.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)