Στα 3,30 € για παλιό λάδι στην Κρήτη, στα 4 € για νέο στην Πελοπόννησο

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Μια αξιόλογη άνοδος στις τιμές του Ελαιόλαδου παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη και Πελοπόννησο, ενώ ανάλογη κίνηση σημειώθηκε και στην Ιταλία.


times 181016Στην Κρήτη οι τιμές έφτασαν στα 3,20-3,30 €/κ για παλιό ελαιόλαδο σε δυο επιχειρήσεις, ενώ στην Πελοπόννησο οι πρώτες αγοραπωλησίες νέου ελαιολάδου έγιναν με 4€/κ.


Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 18ης Οκτωβρίου (www.sedik.gr) το Ελαιοτριβείο Ν.ΑΕΡΑΚΗΣ στη Σητεία την περασμένη εβδομάδα έδωσε τιμή 3,30€/κ, αλλά και η ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΑΕ στα Χανιά έδωσε τιμή 3,20€/κ.


Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, τιμή 4€/κ δόθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για νέα λάδια στον Συνεταιρισμό Αγίων Απόστολων στην Νεάπολη Λακωνίας, αλλά και τιμή 6,35€/κ δόθηκε σε πρώτα λάδια στην Σικελία.


Οπωσδήποτε οι τιμές αυτές και οι ανάλογες που επιτεθήκαν σε πρόσφατες δημοπρασίες στην Κρήτη (3,25€/κ στον Συν/σμο Κριτσάς), και Πελοπόννησο αποτελούν ενθαρρυντική ένδειξη για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ωστόσο, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν την κατάσταση για αργότερα, όταν με την γενίκευση της συγκομιδής θα παρουσιαστούν τα νέα λάδια στην αγορά όποτε δεν είναι γνωστό πώς θα αντιδράσουν οι μικροί αλλά με μεγάλες ανάγκες παραγωγοί στις πιέσεις του εμπορίου για χαμηλότερες τιμές.


Πάντως, εκτός απο τις περιπτώσεις αυτές, συμφωνά με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 18-10-16 (www.sedik.gr) οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου στην αγορά στην Ελλάδας διατηρηθήκαν σχετικά σταθερές και κυμανθήκαν από 2,90-3,0€/κ στην Κρήτη, από 3,0-3,05€/κ στην Πελοπόννησο-Νησιά και στα 3,0 €/κ στην Κύπρο.


Στην Ισπανία όπου αναμένεται σχετικά καλή σοδειά, την εβδομάδα 12-18 Οκτώβριου οι τιμές παραγωγού για το έξτρα διατηρήθηκαν σταθερές και κυμάνθηκαν από 3,1-3,50€/κ.


Στην Ιταλία, όπου η ερχόμενη παραγωγή φέρεται αρκετά μειωμένη την ίδια εβδομάδα οι τιμές παρουσίασαν κάποια ελαφρά άνοδο και κυμανθήκαν από 4,10-4,83 €/κ και η μέση τιμή σε επίπεδο χωράς αυξήθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στα 4,33€/κ

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)