Οι εκτιμήσεις για την  ερχόμενη σοδειά ανησυχούν παραγωγούς και εμπόρους

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

   Σε δύο περίπου μήνες καταφθάνει η νέα σοδειά στην Κρήτη «τσουρουφλισμένη» απο τους καύσωνες της Άνοιξης και «τραυματισμένη» , άγνωστο σε ποιό βαθμό, απο τις επιθέσεις του Δάκου, ο οποίος και φέτος, σαν μοναδικό αντίπαλο φαίνεται ότι είχε και πάλι μόνο τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού!


 Έτσι, η ποσότητα της νέας σοδειάς, σύμφωνα και με προηγούμενες εκτιμήσεις, δεν φαίνεται να ξεπεράσει τους 50-60 χιλ. τόνους στην Κρήτη, ενώ και η ποιότητα της δεν προβλέπεται γενικά άριστη. Ομως και οι προβλεψεις  για την παραγωγή των βασικων ελαιοκομικων χωρων, πλην Ισπανιας, δεν ειναι καλες. 


times 210916Απο την άλλη πλευρά, τα αποθέματα της φετινής χρονιάς που δεν φαίνεται να είναι ευκαταφρόνητα, βρίσκονται κυρίως στα χέρια μεγάλων παραγωγών και «κρατούνται αρκετά σφικτά» και γιατί ελπίζουν σε τιμές υψηλότερες αλλά και γιατί δεν θέλουν να δεσμεύσουν τα χρήματα τους στα capital control..


Όμως και το εμπόριο, αναμένοντας ότι με την νέα σοδειά, κάποιοι παραγωγοί με πιεστικές ανάγκες, μπορεί να πουλήσουν φθηνότερα, δεν φαίνεται διατεθειμένο να προσφέρει τιμές υψηλότερες .


Στα πλαίσια των συνθηκών αυτών την εβδομάδα που πέρασε, οι τιμές του εξτρα έδειξαν ένα ελαφρό επηρεασμό απο τις εκτιμήσεις για την ερχόμενη νέα εσοδεία η οποια μεταξύ Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές.


Συμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 13-9-16 (www.sedik.gr) οι τιμές παραγωγού για το εξτρα παρουσίασαν την εξης εικόνα.


Στην Ισπανία όπου προβλέπεται μεγάλη παραγωγή (1500 χ.τ.) κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα που ακολούθου από την αρχή του χρόνου (Σχ.1.) και κυμάνθηκαν από 3,15-3,80€/κ.


Στην Ιταλία όπου η νέα σοδειά προβλέπεται χαμηλή (270χ.τ.) παρουσίασαν κάποιες ελαφρές αυξήσεις και κυμάνθηκαν από 3,65-4,00€/κ με μέση τιμή σε επίπεδο χωράς 3,83€/κ Στην Ελλάδα, όπου η νέα σοδειά προβλέπεται επίσης χαμηλή, στις συνήθεις αγοραπωλησίες παρουσίασαν κάποιες μικρές διορθωτικές αυξήσεις, κυρίως σε επιχειρησεις που πριν ήταν χαμηλότερες και τελικά γενικεύτηκαν στα 3,0€/κ στην Κρήτη, στα 3,0-3,10€/κ στην Πελοπόννησο-Ιόνια και Λέσβο και στα 3,0 €/κ στην Κύπρο.


   Στις πωλήσεις με δημοπρασίες οι τιμές που επιτυγχάνονται εξακολουθούν να είναι σαφώς υψηλότερες. Ο Α.Σ. Κριτσάς, ο όποιος επανήλθε στην παλαια τακτική του των δημοπρασιών, στον διαγωνισμό που έκανε στις 31-8-16 για πώληση 131 τόνων εξτρα παρθένου οξύτητας 0,3-0,51, πέτυχε τιμή 3,25€/κ. Επίσης τιμές της τάξεως των 3,20-3,22€/κ επιτεύχθηκαν και σε δημοπρασίες που έγιναν προσφατα (15-9-16) στην Πελοπόννησο απο τους Α.Σ. Ξηροκαμπίου για 38 τόνους και Αγ. Δημητρίου Ζάρακα για 95 τόνους. Ενώ καλά αποτελέσματα αναμένεται να έχει και ο διαγωνισμός του ΑΣ Κριτσας που ήδη προκηρύχτηκε για την 21-9-16 (www.sedik.gr) .

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)