ΑΠΟΨΗ του Νοτου. 13-09-16


   Μια εβδομάδα μετά την γνωστοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσαράς, αναφορικά με τις παραιτήσεις των εργαζομένων και το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως για το «τι μέλει γενέσθαι», καθώς η διοίκηση δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία επίσημη ανακοίνωση.


    Οι εξελίξεις, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελούσαν μονόδρομο για τη διοίκηση του Συνεταιρισμού, καθώς η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν άφησε «αλώβητο» και το Συνεταιριστικό Κίνημα, με τους κραδασμούς να γίνονται αισθητοί και να έχουν αντίκτυπο στη μείωση του κύκλου των εργασιών και των δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού.


Παραιτήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικου


messaraunion3Αυτός φαίνεται να ήταν και ο κυριότερος λόγος που οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Α/Σ Μεσαράς, να αποδεχτούν την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και τις παραιτήσεις τους από την εργασία τους, αναζητώντας τη τύχη τους σε κάποια άλλη ενδεχομένως θέση εργασίας.


   Ένας πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων δεν έχει υπογράψει, ωστόσο, την δήλωση παραίτησης, προχωρώντας μέσω της δικαστικής οδού σε επίσχεση εργασίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε τα 26 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι περισσότεροι, αυτή τη στιγμή έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.
    Παραιτήσεις, όμως, έχουν υποβληθεί και στο διοικητικό συμβούλιο με το μέλος Μανώλη Μπομποδάκη από τις Γκαγκάλες να έχει αποχωρήσει από τα τέλη Ιουλίου και να γίνεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια αντικατάστασής του στο Δ/Σ από τα αναπληρωματικά μέλη.


Διαδικασία, η οποία προβλέπεται να είναι χρονοβόρα, καθώς καλούνται εγγράφως και κατά σειρά τα εγγεγραμμένα αναπληρωματικά μέλη να απαντήσουν, αν αποδέχονται ή όχι, απάντηση η οποία λαμβάνεται επίσης εγγράφως και συζητείται στο υπάρχον Δ.Σ. του Συνεταιρισμού.


Σημειωτέον, ότι μεταξύ των παραιτηθέντων εργαζομένων βρίσκεται και ο μέχρι πρότινος υποδιευθυντής του Α.Σ. Μεσαράς, κ. Αντώνης Αλεξανδράκης, του οποίου τα καθήκοντα, σύμφωνα με το καταστατικό, ασκεί ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Κυρλάκης.


Δραστηριότητες – Καταστήματα


Μετά τις εξελίξεις αυτές κλειστά παραμένουν τα καταστήματα με τις ζωοτροφές και το πρατήριο γεωργικών εφοδίων, ενώ για τους παραγωγούς και τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι ανοιχτά τα κεντρικά γραφεία ( πρώην Ένωση Μεσαράς), όπως και το τμήμα με τα ελαιόλαδα, όπου μπορεί να απευθύνεται ο κόσμος, για να εξυπηρετηθεί από το εναπομείναντα προσωπικό.


Το Δημοπρατήριο αυτή τη στιγμή βρίσκεται κλειστό. Ο λόγος, όμως, βρίσκεται κυρίως στο ότι πρόκειται για ένα διάστημα που δεν υπάρχουν τα προϊόντα για τα οποία διενεργούνται δημοπρασίες, καθώς κάθε χρόνο η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του ήταν μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.


Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που έρχεται στο προσκήνιο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά ευρύτερο, καθώς τα τελευταία χρόνια το Συνεταιριστικό Κίνημα δοκιμάζεται έντονα, με μεγάλες (πρώην ) Ενώσεις σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, να βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.