Ανακοίνωση για το νέο καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΑ εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, επισημάινοντας την καθυστέρηση στο έργο της εκτίμησης των ζημιών. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και η Ελληνική οικογένεια, ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, είναι οδυνηρή.


elga sign 6Η ανεργία έφτασε σε τρομακτικά ύψη κυρίως στους νέους, οι απολύσεις εργαζομένων και το κλείσιμο μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων είναι πλέον καθημερινότητα. Χιλιάδες εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο, οι μειώσεις συντάξεων και μισθών συνεχίζονται ακάθεκτα.


Η Ελληνική γεωργία πλήττεται βάναυσα, με αποτέλεσμα κυρίως οι μικρομεσαίοι αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής.


Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το βιώνουμε καθημερινά με τα απανωτά χτυπήματα που δεχόμαστε και με το εργασιακό μας μέλλον αβέβαιο. Δεν πέρασε πολύς καιρός, μετά την εφαρμογή του υπάρχοντος Nομικού πλαισίου που διέπει τις μετακινήσεις μας για τη διενέργεια του εκτιμητικού μας έργου και έγινε σαφές πολύ πιο σύντομα απ΄ ότι αρχικά είχαμε επισημάνει, η σημαντική καθυστέρηση στο έργο των εκτιμήσεων και η δραματική αύξηση των δαπανών μετακίνησης.


Το κόστος ζημιών προβλέπεται κατά πολύ μεγαλύτερο από το πραγματικό, με δεδομένη την έλλειψη μαρτύρων λόγω της μη έγκαιρης διενέργειας επισημάνσεων και φυσικά των εκτιμήσεων σε τακτό χρόνο.


Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της, που με την υποταγή τους στις σειρήνες των «κουαρτέτων» και των «θεσμών», οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα.


Η απαξίωση του οργανισμού που οδηγεί ουσιαστικά στη διάλυση του, είναι ευθύνη των κυβερνώντων και των πολιτικών μας προϊσταμένων. Έστω και την ύστατη ώρα, ας αντιληφθούν ότι πρέπει να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για τη σωτηρία του μόνου δημόσιου και με κοινωνικό χαρακτήρα γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Η μόνη λύση για τη λειτουργία του οργανισμού είναι η εξαίρεση του από τον μνημονιακό νόμο 4336/2015 και η επαναφορά στο καθεστώς που ίσχυε έως 31/12/2015.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι


Ο αγώνας μας για την προστασία και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΛΓΑ, που αποτελεί το τελευταίο ίσως προπύργιο στήριξης του αγροτικού εισοδήματος από απώλεια παραγωγής λόγω ζημιών, με την παροχή υπηρεσιών στον Έλληνα αγρότη, συνεχίζεται.


Όπως μέχρι τώρα έτσι και στην πορεία , συνεχίζουμε ενωμένοι δυναμικά παραβλέποντας την κόπωση και τον ευτελισμό στον οποίο μας οδηγούν.


Στην προσπάθεια μας αυτή, καλούμαστε όλοι οι εργαζόμενοι να τηρήσουμε πιστά τις αποφάσεις της έκτακτης Γενικής μας Συνέλευσης, που ήταν από τις μαζικότερες. Η διενέργεια του εκτιμητικού έργου θα γίνεται σύμφωνα με το υφιστάμενο Νομικό πλαίσιο χωρίς τη χρήση ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου, καθώς και τη μη εμπλοκή των εργαζομένων στη σύναψη συμβολαίων ενοικίασης αυτοκινήτου.


Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Ε ΕΛΓΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΔΗΜ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΤ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ