Μειωμένη η ζήτηση και η παραγωγή

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 01-09-2016


Ένας δύσκολος χειμώνας έρχεται για τους ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, οι νοτιάδες, η ανομβρία και η έξαρση του δάκου σε συνδυασμό με τους λιγότερους ψεκασμούς για τη δακοκτονία τη φετινή περίοδο οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή.


Συγκομιδή1Στο Ρέθυμνο υπάρχουν χωριά στα πεδινά, που η παραγωγή τους δεν θα φτάσει ούτε το 10%, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, ο οποίος υπολογίζει τη βεντέμα στο 60% περίπου φέτος. «Τα χωριά που είναι πιο ορεινά υπολογίζουν στο 50% την παραγωγή από 70% που περίμεναν φέτος. Άλλα όπως για παράδειγμα ο Κάστελλος, το Ατσιπόπουλο δεν φτάσουν ούτε στο 10%», είπε χαρακτηριστικά.


Η φετινή έλλειψη βροχοπτώσεων, ο αέρας και η ζέστη δεν βοήθησαν στο να δέσει ο καρπός της ελιάς, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μειωμένη η παραγωγή. Παράλληλα τον Ιούλιο και Αύγουστο παρατηρήθηκε έξαρση στην εμφάνιση του δάκου της ελιάς, ακόμη και στα κορωνέικα, όπως τονίζει ο κ. Κατσανέβας, και η δακοκτονία φέτος δεν είναι επαρκής και αποτελεσματική καθώς έχουν γίνει μόνο δύο ψεκασμοί και σήμερα ξεκινά ο τρίτος.
«Μας είπαν από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενός ακόμη ψεκασμού, αλλά δε το ξέρουν ακόμη. Είναι πρόβλημα όμως αυτό. Τα δέντρα επίσης είχαν φυλλόπτωση και οι γεωπόνοι συνιστούν στους αγρότες να ψεκάζουν δύο φορές τον χρόνο, δεν είναι όμως εύκολο γιατί το κόστος είναι μεγάλο και δεν μπορούν να δώσουν τόσα χρήματα», σημείωσε ο κ. Κατσανέβας.


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


Έρχεται μια πραγματικά δύσκολη περίοδος για τους ελαιοπαραγωγούς, λόγω της μειωμένης παραγωγής που αναμένεται και λόγω επίσης της χαμηλής ζήτησης κρητικού ελαιολάδου από τις αγορές του εξωτερικού, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου Νικήστρατος Χαροκόπος.


Ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση στις διεθνείς τιμές του ελαιολάδου. Όπως σημειώνει ο κ. Κατσανέβας, μέσα σε ένα 20ήμερο η τιμή έχει πέσει 30 λεπτά, καθώς το λάδι πωλούνταν 3,30 και σήμερα έχει φτάσει στα 3 ευρώ. Η αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κατσανέβας, θεωρεί πως είναι σημαντικός παράγοντας για αυτήν την κατάσταση που έχει καθηλώσει τις τιμές.