Την συνεργασια των ιδιοκτητών ζητούν  ΣΕΔΗΚ και Δήμοι

 

2ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ- Ελπίδα Αριστείδου


   Δεκατέσσερα είναι συνολικά τα Μνημειακά ελαιόδεντρα του νησιού από το σύνολο των 100, τα οποία εξέτασε επιστημονική Επιτροπή του ΣΕΔΗΚ, με στόχο να προχωρήσει στην ανάπλασή τους. Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε το ποσό των 10.000 ευρώ για να γίνει η σχετική μελέτη. Ωστόσο το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς «σκοντάφτει» στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο ΣΕΔΗΚ καλεί τους ιδιοκτήτες των ελαιοδέντρων  να αναλογιστουν οτι τα δέντρα αυτά  ενω δεν εχουν ιδιαιτερη αξία για αυτους,   αν με εξοδα της πολιτείας  αναπλαστουν και αναδειχτουν θα αποτελεσουν  ζωντανα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που θα τιμουν την Κρητη αλλα και αυτους τους ιδιους αφου το ονομα τους θα αναγραφεί σε ειδικες πλακετες διπλα στα δεντρα.

δεν ε
ds 29 07 16 2Η μελέτη ουσιαστικά αφορά  ανάδειξη των δέντρων αυτών που μετρούν χιλιάδες χρόνια ζωής με εργα   ανάπλασης  του περιβάλλοντα χώρου τους, αλλά και  φροντίδα των ίδιων των δέντρων, ωστε  να αποτελέσουν επισκεψιμα  αξιοθέατα   που θα ενισχυσουν αναπτυξη  τουρισμου  στην ενδοχώρα.


Ωστόσο όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ χωρίς τη συνεργασία των ιδιοκτητών η ανάδειξή αυτη  δεν μπορεί να επιτευχθεί. Για ' αυτό και ζήτησε την κατανόηση και τη συνεργασία τους.

 

Ειδικότερα ανέφερε:

«Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα στην ανάδειξή των μνημειακών ελαιόδεντρων. Παρότι καταφέραμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να εξοικονομήσουμε ένα ποσό για να κάνουμε μελέτες ανάδειξης των ελαιόδεντρων, παρουσιαζεται  προβλημα  με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι ιδιοκτητες, είτε για λόγους συναισθηματικούς, είτε ιστορικούς, δεν μπορούν εύκολα να συνηθίσουν την ιδέα ότι τα δέντρα αυτα  για να αναδειχθουν, πρεπει να περασουν στην δικαιοδοσία  της πολιτείας ειτε με δωρεά, ειτε με πωληση ειτε με  μακροχρόνια μίσθωση.

Διαφορετικά είναι αδύνατο να γίνει η αξιοποίηση τους. Θεωρώ λοιπόν, οτι ειναι αμαρτία να καταντήσουν  καυσόξυλα και να μην αξιοποιήθουν με τα  προγράμματα και τη διάθεση που υπάρχει και από την Περιφέρεια Κρήτης και από τον ΣΕΔΗΚ και τους Δήμους. Νομίζω είναι τελείως εγωιστικό να πιστεύουμε ότι το ελαιόδεντρο που  μας ανήκει, να μένει αναξιοποίητο  χωρίς καμία ανάδειξη.

 

   Θεωρώ ότι μια αναπλασμένη ελιά ανήκει πλέον σε όλη την κοινωνία, είναι μια παγκόσμια κληρονομιά, ένα μνημειο που  σαφώς  τιμα και τον  ιδιοκτήτη του ο οποιος μπορεί να  υπερηφανευεται, να  καμαρώνει και με πολλούς τρόπους να τιμάται και να μνημονεύεται.

Ζητάμε λοιπόν την κατανόηση και τη συνεργασία των ιδιοκτητών ωστε προχωρησουν στην παραχωρηση των δεντρων με  είτε  πωληση, είτε με δωρεάν παραχώρηση ειτε με ενοικίαση χρήσης».


Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, από την πλευρά του ανέφερε: «Η ανάπλαση των ελαιόδεντρων αφορά εργασιες καθαρισμου  των ιδιων των δεντρων  και  αναπλσης του χωρου γύρω από αυτά. Ακολούθως θα γίνει η ανάδειξη τους με διαφορες  προσπάθειες, ώστε να προβληθούν και από τα μέσα ενημέρωσης και από άλλα μέσα και να γίνουν αξιοθέατα, τα οποία για εμάς εδώ στην Κρήτη είναι πολύ σημαντικά, διότι τελικά θα εκπληρώνουν δυο στόχους  

Ο ένας είναι η  διαφυλαξή τους  ως στοιχείων της πατρογονικής μας κληρονομιάς, δεδομένου ότι μερικά από αυτά έχουν ηλικία πάνω από δυόμιση και τρεις χιλιάδες έτη, άρα ανάγονται στη μινωική εποχή. Ο αλλος  ειναι να αποτελέσουν αξιοθέατα τα οποία θα ενισχύσουν το σύνολο των άλλων αξιοθέατων που υπάρχουν στην ενδοχώρα και επομένως θα προσελκύσουν τον τουρισμό και  στο εσωτερικο του νησιού και όχι μόνο στις παραλιακές ζώνες οπου σήμερα μαλλον αρχιζει να υπεραναπτυσσεται. Αυτοί είναι οι δυο βασικοί στόχοι για τα Μνημειακά ελαιόδέντρα.

 

   Ωστόσο  ενω εξασφαλίστηκαν κάποια χρήματα από την Περιφέρεια Κρήτης για να ολοκληρωθούν καταρχήν οι μελέτες που χρειάζονται για την ανάπλαση, δυστυχώς «σκοντάφτουμε» στο οτι μερικοί  ιδιοκτήτες των δέντρων, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιώτες, δυστροπούν να παραχωρήσουν τα δέντρα αυτά με κάποια συμβολαιογραφική πράξη, είτε με μορφή εξαγοράς, είτε με μορφή δωρεάς, είτε με μορφή ενοικίασης, ώστε να μπορεί το δημόσιο να εκτελέσει κάποια εργα ανάπλασης  γυρω απο αυτά και να γινουν πραγματικα επισκέψιμα Μνημεία. Ευτυχώς  καποιοι ιδιοκτητες αρχισαν να δειχνουν την απαιτουμενη κατανόηση και ηδη σε 5 απο τα 14 δεντρα προχωρουν οι εργασιες για την υπογραφή των σχετικων πραξεων. Ελπιζεται οτι συντομα θα εχουμε θετικα αποτελεσματα και με αλλους"