Καταστροφές απο καυσωνες και προβληματική δακοκτονία απειλούν σοβαρά το εισόδημα τους
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 29-07-2016
Η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει και ξεπερνά ακόμα και την πολιτική βούληση. Αυτό είναι εμφανές σε διάφορους τομείς και ειδικα σε αυτους των αποζημιωσεων των καταστροφων της ελαιοπαραγωγής απο καυσωνες και της γραφειοκρατικης εφαρμογης της δακοκτονίας. Αυτα τα πολύ σοβαρά ζητηματα και αλλα πολλα απασχόλησαν για μία ακόμα φορά το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΔΗΚ που συνεδρίασε χθες στο Ρέθυμνο υπό την προεδρία του δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη.
Σε δηλωσεις του ο Προοεδρος του ΣΕΔΗΚ υπογραμμισε μετα ξυ αλλων: «Υπάρχουν πολλα προβληματα με την εφαρμογή της δακοκτονίας. Παρ’ ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν φέτος πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, τελικά φαίνεται πως το θηρίο της γραφειοκρατίας είναι πολύ ισχυρότερο από την πολιτική βούληση και οι διαγωνισμοί συνεχιζονται ακομη και αυτές τις ημέρες ενω ο χρονος που πρεπει να εφαρμοζεται η δακοκτονια (Ιουνιος-Σεπτεμβριος) εχει ηδη περασει το πρωτο μισο και πιο κρισιμο της περιοδου εφαρμογής της. Απο τωρα και στο εξης νομίζω ότι είναι δώρον άδωρον. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν μπορεί να θεραπευθεί στο επόμενο διάστημα και έτσι άλλος ένας λόγος για μείωση του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού στην Κρήτη προστίθεται στην φοβερή ζημιά που υπέστησαν η παραγωγή των ελαιόδεντρων λόγω του καύσωνα. Πρέπει να αναθεωρήσουμε το όλο σύστημα της δακοκτονίας μέχρι να βρούμε τρόπους λιγότερο γραφειοκρατικους και περισσότερο αποτελεσματικούς. Μία πρώτη πρόταση θα ήταν οι συμβάσεις να είναι μακροχρόνιες, ίσως 2-3 ετών, ώστε κάθε φορά να μπορούμε να σχεδιάζουμε με ασφάλεια τη δακοκτονία του εποεμνου χρονου.
"Θεωρούμε, σαν ΣΕΔΗΚ, λάθος το ότι στις περιοχές που δεν έχουν παραγωγή πανω απο 10%, δεν πρεπει να γίνονται δολωματικοί ψεκασμοί. Αυτό είναι λάθος γιατί οι περιοχές αυτες γινονται εστίες που αναπαράγουν τον Δάκο για την επόμενη χρονιά. Αν δεν έχουμε μία καθολική αντιμετώπιση του εντομου, ειναι δώρον άδωρο να πηγαίνουμε σε ορισμενες περιοχές, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Τη συνεδρίαση απασχόλησε φυσικά το μεγάλο πρόβλημα των ζημιών λόγω του καύσωνα, με τον δήμαρχο Ρεθύμνου και πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ να σημειώνει πως οι συνέπειες – παράλληλα με τα υπόλοιπα προβλήματα – θα είναι καταστροφικές.
«Η καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη, αλλά θα τη δούμε εκ των υστέρων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να προσθέτουμε και άλλους ζημιογόνους παράγοντες σε μία κακή χρονιά. Βέβαια, το σημειώνω για να μην αποπροσανατολίζουμε, ότι η μεγάλη ζημιά, που είναι μόνιμη, είναι αυτή με την ΚΑΠ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύγει να απαντά στον ΣΕΔΗΚ γιατί δυστυχώς τα υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ είναι τεκμηριωμένα και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Όπως για παράδειγμα, προσπάθησε το Υπουργείο να εκμεταλλευθεί μία ατυχή διατύπωση ερωτήσεων κάποιων κοινοβουλευτικών, που μίλησαν για ακαρπια, μικροκαρπια κ.α. και έσπευσε να δηλωσει ότι η ακαρπία δεν αποζημιώνεται. Ποτέ δεν μιλησαμε εμείς σαν ΣΕΔΗΚ για ακαρπία. Μιλήσαμε για καταστροφή του καρπού λόγω καύσωνα δηλαδη απο καιρικα αιτια. Και ας μην υπεκφεύγουμε της ουσίας, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, πρόσθεσε:
«Η επόμενη ελαιοκομική περίοδος θα έχει τις επιπτώσεις από τις ζημιές του καύσωνα, οι οποίες αυτή τη στιγμή αποτιμώνται σε ένα ποσοστό το οποίο καλύπτει το 25-30% της μέσης καρποφορίας, δηλαδή 25.000 πριπου χιλαδες τόνους λαδι, δηλαδή 75 εκατ. ευρώ. Από την άλλη μεριά αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις και από τη μη εγακαιρη και σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας, οι οποίες δε μπορούν να εκτιμηθούν από τώρα, αλλά θα είναι σημαντικές, αφου τα μετρα που λαμβανονται, είναι ήδη καθυστερημένα. Όταν ακούμε ότι ακόμα και σήμερα που είμαστε τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου,δηλαδη στα μεσα της περιοοδου, γίνονται διαγωνισμοί για την ανάθεση δακοκτονίας, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλα!. Και εκείνα τα οποία ίσως μας βοηθήσουν, για άλλη μια φορά, είναι δυστυχώς μονο ο καιρός και ο θεός! ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ
Η πορεια της ανάδειξης των Mνημειακών ελαιόδεντρων και ειδικοτερα η εκπονηση μελετης για την αναπλαση τους, την οποια αποφασισε να επιχορηγησει η Περιφερεια Κρητης, απασχολησε τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ κατα την συνεδρίαση που ειχαν στο Ρέθυμνο στις 28-7-16
Η εξελιξη της μελετης «κολλάει» στην άρνηση αρκετων ιδιοκτητών να αποδεχθούν το γεγονός ότι πρέπει περαν απο την προφορική τους συναίνεση πρεπει να υπάρξει και επισημη παραχώρηση τους στους Δημους (με πωληση, ενοικίση η δωρεά) που πρεπει να γινει με συμβολαιολγραφικη πραξη.
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική ενεργεια, που θα προσφέρει ευκαιρίες προβολής της Κρήτης, φέρνοντας ως παράδειγμα την ελιά των Βουβών, από την οποία θα μεταφερθέι κλαδι για το στεφανωμα νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων της Βραζιλίας.
«Δυστυχώς, παρ’ ότι καταφέραμε την Περιφέρεια να διαθεσει ένα ποσό για να κάνουμε τις μελέτες ανάδειξης των Μνημειακων ελαιοδέντρων, προβάλλεται έντονα το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για λόγους συναισθηματικούς οι ιδιοκτητες δεν μπορούν εύκολα να συνηθίσουν στην ιδέα ότι το δέντρο για να αναδειχθεί και να διατεθουν χρηματα του δημοσιου για εργα που θα γινουν σε αυτο, πρεπει να παραχωρηθεί στο Δημο η στο Δημοσιο η σχετικη δυνατοτητα.
Θεωρώ οτι, για να μην καταντήσουν αυτά τα δέντρα αυτα καυσόξυλα, πρεπει να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα και τη διάθεση που υπάρχει από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια, και τους δήμους. Ουτως η αλλως τα δεντρα αυτα απο πλευρας παραγωγής προσφρουν ασημαντο εισοδημα
Από την πλευρά του ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε: «Η ανάπλαση των ελαιόδεντρων αφορά τον καθαρισμό τους και την διευθετηση του περιβαλλονταος χωρου γυρω απο αυτα με παγκακια, τοιχεία συμβατά με το περιβαλλον με αλλες προσπάθειες, ώστε να προβληθούν και από τα μέσα ενημέρωσης και με άλλα μέσα έτσι ωστε να καταστουν επισκεψιμα αξιοθέατα τα οποία θα εκπληρώνουν δύο στοχους.
Ο ένας είναι η προστασία και δθαφυλαξη τους σαν πολυτιμων στοιχείων της πατρογονικής μας κληρονομιάς, δεδομένου ότι μερικά από αυτά έχουν ηλικία πάνω από δυόμισι και τρεις χιλιάδες έτη, άρα ανάγονται στη μινωική εποχή.
Ο αλλος ειναι να αποτελέσουν ελκυστικα αξιοθέατα τα οποία θα ενισχύσουν το σύνολο των άλλων αξιοθέατων που υπάρχουν στην ενδοχώρα και ετσι να συμβαλλουν στην προσέλκυση τουρισμού στο εσωτερικο του νησιου και οχι μονο στις παραλιακές ζώνες που σήμερα αναπτύσσεται.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί στόχοι του ΣΕΔΗΚ για τα Μνημειακά ελαιοδεντρα. Δυστυχως ομως, η πολυετης προσπαθεια μας και ενω εξασφαλίστηκαν κάποια χρήματα από την Περιφέρεια Κρήτης για να ολοκληρωθούν καταρχήν, οι μελέτες που χρειάζονται για την ανάπλαση, "σκοντάφτει" στο θέμα ότι ιδιοκτησιακο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ιδιοκτητες των δεντρων είναι ιδιώτες οι οποιοι δυστροπούν να παραχωρήσουν τα δέντρα αυτά με κάποια συμβολαιογραφική πράξη στο δημόσιο, είτε μορφή πώλησης, είτε με μορφή δωρεάς, είτε με μορφή ενοικίασης, ώστε να μπορεί το δημόσιο να εκτελέσει κάποια εργα ανάπλασης γυρω απο αυτά.
Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται και η συμβολη αλλων ατομων και φορεων ωστε να υπαρξει η απαιτουμενη κατανόηση από την πλευρά των ιδιοκτητών ωστε να προχωρησουν οι μελετες και οι παραπέρα ενέργειες».