Στην Ελλάδα, το θέμα δεν … φαίνεται να απασχολεί !

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Πρόγραμμα προϋπολογισμού 358.000 ευρω για την διεξαγωγή έρευνας για το Βακτήριο Xylella festidiosa εγκρίθηκε απο την ΕΕ για το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Βαλένθια Ισπανίας (IVIA). Το Βακτήριο Xylella festidiosa που προσβάλλει κυρίως την Ελια αλλά και αλλά καρποφόρα και καλλωπιστικά, έκανε ως γνωστό την εμφάνιση του στην Ιταλία από 2013 και έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε ελαιόδεντρα. Όμως εμφανίστηκε και στην Γαλλία το 2015 και έχει ανησυχήσει όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες.


xyllela 2016Η ΕΕ έχει εξαγγείλει μετρά καταστροφής των ελαιοδέντρων όπου εμφανίζεται το Βακτήριο ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για την διερεύνηση της εξάπλωσης και αντιμετώπισης του. Ανάλογα προγράμματα χρηματοδοτεί και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου. Ωστόσο στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά. Εκτός απο μια μικρή πίστωση 10.000 ευρω που η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε, άγνωστο γιατί για το ΤΕΙ και όχι το αρμόδιο ερευνητικό ίδρυμα Ινστιτούτο Ελιάς Χανιών δεν έχει γίνει γνωστή κάποια άλλη δραστηριότητα.


Ωστόσο λογω του ενδιαφέροντος του θέματος τόσο η ΕΕ όσο και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου εγκρίνουν σχετικά προγράμματα. Εμείς όμως κάνουμε προτάσεις ;

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)