Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Με μικρές διακυμάνσεις συνεχίζουν μια σχετικά σταθερή πορεία οι μέσες τιμές παραγωγού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία και Ιταλία παρουσιάζοντας μάλιστα από την αρχή του χρόνου μια σύγκλιση μεταξύ των τριών χωρών (Σχ.1.)


ipsiloteres timesΈτσι, στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού για το εξτρα παρθένο (συμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 19-7-16 (www.sedik.gr) κυμαίνονται από 2,9-3,0€/κ, στην Κρήτη από 3,0-3,05€/κ στην Πελοπόννησο-νησιά και στα 3,0 €/κ στην Κύπρο.


Στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού για το εξτρα κυμαίνονται από 3,05-3,85€/κ ενώ στην Ιταλία από 3,42-3,90€/κ.


Η σταθερότητα αυτή φαίνεται να είναι απόρροια της ισορροπίας των αντιστάσεων μεταξύ παραγωγών και έμπορων.


Οι παραγωγοί που έχουν απούλητο ελαιόλαδο, προσδοκούν ακόμη μεγαλύτερες τιμές τον Αύγουστο ενώ παράλληλα αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα απο την πώληση του προϊόντος τους λογω capital control.


Ωστόσο οι προσδοκίες αυτές δεν είναι εξασφαλισμένες γιατί οι τιμές τον Αύγουστο του 2015 ήταν πράγματι υψηλότερες (3,5-4,0€/κ ), αλλά τον Αύγουστο του 2014 ήταν αρκετά χαμηλότερες ( 2,5-2,7€/κ).


Οι έμποροι από την πλευρά τους αναμένουν κάποια πτώση των τιμών που μπορεί να προσέλθει από το ψυχολογικό κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί από τις προβλέψεις για μια αυξημένη γενικά παράγωγη του επομένου ετους.


Όμως ψυχολογικό κλίμα, από κάποια γενική θεαματική εξέλιξη για το ύψος της ερχόμενης σοδειάς δεν φαίνεται να διαμορφώνεται. Η παγκόσμια παραγωγή όπως αναφέρεται σε άλλο θέμα των ΕΛΑΙΟΝΕΩΝ, δείχνει περιπου ιδία με μια ελαφρά μείωση (-7%), ενώ η παραγωγή της Ισπανίας που βαρύνει πολύ στο παγκόσμιο ισοζύγιο, δείχνει μεν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, όχι όμως σημαντικά. Παράλληλα σημαντικά μειωμένη δειχτεί η προβλεπόμενη παραγωγή της Ιταλίας η οποια εάν πέσει συμφωνα με τις προβλέψεις στις 270 άτ. θα σημειώσει χαμηλό ρεκόρ 15/ετίας.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)