Ελαφρά αυξημένη στην Ισπανία αλλά μειωμένη αρκετά στην Ιταλία και σχετικά Ελλάδα!

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Η πρόβλεψη της ποσότητας της ερχομένης παραγωγής ελαιολαδου σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί έχει άμεση σχέση τόσο με τον τομέα της παραγωγής όσο και με τον τομέα εμπορίας ελαιολαδου.
Έτσι, εύλογη είναι η αγωνία για την ερχόμενη σοδειά στον τομέα της παραγωγής γιατί από αυτή εξαρτάται η ποσότητα αλλά και με τις τιμές και συνεπώς με το συνολικό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.


karpodesi16Όμως ανάλογη είναι η αγωνία για την νέα σοδειά και στον τομέα της εμπορίας γιατί η συνολική ποσότητα της παραγωγής επηρεάζει σύνολο κλάδων που εμπλέκονται με την έκθλιψη, αποθήκευση, τυποποίηση, διακίνηση και διανομή του προϊόντος αλλά και με την παραγωγή και εμπορία εξοπλισμού και μηχανημάτων που σχετίζονται με αυτά.


Οπωσδήποτε, κεντρικός επίσημος φορέας για τα στατιστικά της παραγωγής και διακίνησης του ελαιολαδου είναι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Ωστόσο τα στοιχεία που διαθέτει αφορούν κυρίως μεγέθη της παρελθούσας χρήσης και πολύ λιγο και αρκετά καθυστερημένα τις προβλέψεις για την ερχόμενη περίοδο.


Tο κενό που δημιουργείται από το έλλειμμα αυτό, σπεύδουν να καλύψουν άλλοι φορεις του δημόσιου και κυρίως του ιδιωτικού τομέα, που βέβαια καθένας έχει τις δικές του πληροφορείς αλλά και σκοπιμότητες.


Στην συνέχεια ακολουθούν μερικές από τις προβλέψεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

 

provlepseis paragogis16Εκτιμήσεις ΗΠΑ. Στις αρχές Ιουνίου εκτιμήσεις για την ερχόμενη ελαιοπαραγωγή έδωσε πρώτο το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ( www.sedik. gr ΕΛΑΙΟΝΕΑ 16-6-16) . Σύμφωνα με αυτές η παγκόσμια παραγωγή το 2016/17 θα ανέλθει σε 2.980 χιλιάδες τόνους (χ.τ.) και θα είναι αυξημένη κατά 2,7% έναντι της προηγούμενης που ήταν (κατά τις ΗΠΑ) 2.900 χ.τ. Η παραγωγή των χωρών της ΕΕ εκτιμάται σε 2.120 χ.τ.


Εκτίμηση Baena. Στα τέλη Ιουνίου (27/6) εκπρόσωποι του τομέα της παραγωγής και του τομέα των βιομηχανιών τυποποίησης απο Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία σε συνάντηση τους στην Baena Ισπανίας έκαναν μια πρώτη προσωρινή αλλά λεπτομερέστερη εκτίμηση της ερχόμενης παραγωγής ελαιολαδου σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση από τον Alvaro Οlavaria Δ/ντη της Eleostepa η παγκόσμια παραγωγή ελαιολαδου την χρονιά που έρχεται εκτιμάται σε 3.000.000 τόνους και θα είναι μειωμένη κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη που ήταν 3.225.500 τόνους.


Εκτίμηση GEA Iberia. Στις αρχές Ιουλίου (λίγες μέρες μετά την συνάντηση στην BAENA) ανακοινώθηκαν τα στοιχεία μελέτης του Ομίλου GEA Iberia η οποια έγινε με επικεφαλής τον Juan Vilar, εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της εταιρείας και βασίστηκε σε δεδομένα από 500 πηγές από 47 χώρες που παράγουν ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή η προβλεπόμενη παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου 2016/17 εκτιμάται σε 2.993.660 τόνους δηλαδή μειωμένη κατά 7,2%.

 

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)